Инфо

25. април 2020.25. апр 2020.
Задовољство је радити са њима
"ГЛАСОВА" РЕДАКЦИЈА ЗА МЛЕДЕ „Local Press Laboratorija“

Задовољство је радити са њима

„Далека деца“ из кафића постала су прави људи са вредностима и ставовима вредним дивљења. Све стереотипе о младима срушили су за мање од сат времена првог дружења. Пред собом сам имала вредне, културне и писмене средњошколце. Различите у мишљењима, али јединствене у начину полемике: јасно и гласно рећи свој став, али при томе не вређати друге. На првом састанку су показали квалитете данас, на жалост, ретко уочљиве у свету одраслих.Од панике „чему, како и шта“, дошла сам до страха „само да их не покваримо“.
Од фебруара ове године под окриљем „Гласа Подриња“ функционише Local Press Laboratorija. Реч је о пилот пројекту развијеном у сарадњи са организацијом Free Press Unlimited и уз финансијску подршку Министарства иностраних послова Краљевине Холандије. Један од циљева пројекта је повећати интересовање младих за штампане медије.
Захваљујући овом програму, “Глас“ је у протекла два месеца оформио екипу од дванаест здравомислећих средњошколаца, који су својим залагањем и радом заслужили звање пуноправних чланова Редакције.

Како смо почели
Одмах да признам није то била љубав на први поглед. Састанак будуће омладинске редакције (радни назив, који никако да променимо) десио се у локланом кафићу. Неформално дружење, само да се упознамо. Појавили су се неки млади људи, далеки у својој различитости. Ухватио ме страх и неадекватност:„Како и ко сам ја да радим са њима“. Надолазећу панику смирио је стари штребер у мени. Тешила сам се да имам седам дана да „научим“ и „осмислим“ редакцију.

Рушење стереотипа
И јесам, али стварност ме разоружала. Први званични састанак редакције је био све само не планиран. „Далека деца“ из кафића постала су прави људи са вредностима и ставовима вредним дивљењима. Све стереотипе о младима срушили су за мање од сат времена првог дружења. Пред собом сам имала вредне, културне и писмене средњошколце. Различите у мишљењима, али јединствене у начину полемике: јасно и гласно рећи свој став, али при томе не вређати друге. На првом састанку су показали квалитете данас, на жалост, ретко уочљиве у свету одраслих.Од панике „чему, како и шта“, дошла сам до страха „само да их не покваримо“.

Све до сада објављене текстове у оквиру Пројекта Local Press laboratorija можете читати на нашем порталу www.glaspodrinja.rs, рубрика Пројекти.

Растемо
Растемо заједно већ два месеца. Отворили су нам нека нова поља, заинтересоваили за здраву храну, праћење ју тјуб канала, забаву и разоноду. Показали нам како зрело и одговорно знају да се носе са тешким темама попут говора мржње, породичног насиља, запослења младих... Научили нас шта све није срамота, како да променимо лоше навике, превазиђемо страх...објаснили важност праштања, упознали са вршњацима који се по њима издвајају из масе.
Са друге стране, покушавамо да их подржимо у њиховој јединствености и оснажимо веру у личне ресурсе са којима могу досегнути звезде. Добро, сад мало романтизујемо, али силно желимо да са наших дружења,чиме год да се у животу буду бавили понесу снагу да увек заступају оно у шта заиста верују, без обзира на еветуалне негативне силе околине.
Од две стране, колико смо им на почетку „дали“ у „Гласу“, брзо су се проширили на четири. Разлог томе је њихов квалит и вредноћа и моја емоција која ме док читам текстове које пишу врати у време „Политикиног забавника“. Једноставно, као уредник, немам срце да било шта од материјала ставим „на чекање“.

Ванредно
Са ванредним стањем ситуација се променила. Одговорни какви јесу, већину свог времена проводе у школским обавезама. Рекли би да им је напорније него када су физички у школи. Затрпани су есејима и онлајн предавањима. Напорно је и прилагођавање на нове, ограничене услове живота. Недостаје им истински контакт са другарима, раније обавезе, а некима и ваздух... Због свега наведеног, наговорили смо их да у овом броју одморе од „Гласа“, а ја да напишем текст о њима
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa