Инфо

27. април 2020.27. апр 2020.
фото: сајт листа "Блиц"

фото: сајт листа "Блиц"

Тест самопроцене решавао 91% ученика

Од укупно 68. 504 ученика осмог разреда, тест за самопроцену знања, чија је сврха провера знања пре завршног испита, из матерњег језика решавало је 63.215 ученика, математику 62.220 ученика а комбиновани тест 62.863 ученика, саопштено је данас из Министарства просвете.

У саопштењу се наводи да ови подаци говоре да је сваки тест решавало више од 91 одсто ученика.

"Тестови за самопроцену знања креирани су на основу образовних стандарда за крај основног образовања и васпитања и садрже питања из наставних садржаја од В до ВИИИ разреда. Добијени резултати на тестовима самопроцене знања показују да су на националном нивоу ученици у просеку из српског/матерњег језика освојили 13,68 поена, из математике 13,56 поена и на комбинованом тесту 14,63 поена", наводи се у саопштењу.

Како се наводи тест "Самопроцена знања 2020" је први онлајн тест у Републици Србији за једну целу генерацију.

"Први пут у историји српског образовања сви ученици једног разреда су имали прилику да опробају своје знање у сасвим новим условима и реално је очекивати да ће овакав облик подршке у будућности ући у редовну образовну праксу", наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Како се наводи, резултате овог тестирања није могуће поредити са резултатима завршних испита у протеклом периоду, имајући у виду тип и врсту тестова, као и њихову намену.

Из Министарства наводе да ученици осмог разреда, од 27. априла преко сајта њњњ.мојауционица.гов.рс, преко којег су и реализовали тест за самопроцену знања, могу преузети тестове и решења са претходних завршних испита које су решавале генерације малих матураната у периоду од 2011. до 2019. године.

Поред тестова моћи ће да преузму и решења која ће им помоћи да процене знање.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa