Инфо

1. мај 2020.1. мај 2020.
Празник рада - сећање на 1886.

Празник рада - сећање на 1886.

У сећање на 1. мај 1886. године када је 40.000 радника у Чикагу ступило у штрајк захтевајући праведније услове рада, већ дуже од века се данашњи дан обележава као Међународни празник рада.

На протестима на чикашком Хајмаркету десетине хиљада радника протествовали су уз основни захтев познатији као "три осмице", односно захтев да радно време буде осам сати, како би радник могао да има осам сати слободног времена и осам сати одмора/сна. На протесте власт је одговорила јаким полицијским снагама и током четири дана се догодило више немира, у којима је страдао и један од учесника протеста.

Овогодишње обележавање празника биће јединствено у мирнодопско доба, јер услед пандемије корона вируса неће бити окупљања чланова синдиката широм Европе и света, традиционално првог дана петог месеца. На овај начин ће обележавање изостати и код нас.

Како је празник често повезиван са идеологијом социјализма или комунизма, у САД и Канади су долучили да празник рада не буде 1. маја, већ првог понедељка у септембру.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa