Инфо

5. мај 2020.5. мај 2020.
Бета

Бета

Борел: ЕУ ће подстаћи економију, трговину и демократске реформе на Балкану

Сутрашњи видео сусрет лидера са Западног Балкана и Европске уније ће потврдити да Западни Балкан има јасну "европску перспективу" и како ћемо се финансијски и економски изборити с пандемијом корона вируса и подржати дугорочни опоравак региона, изјавио је високи представник ЕУ Жозеп Борел. Он је, у видео разговору с новинарима агенције Бета и још неких западнобалканских медија, додао да би можда прикладније било да се укаже на "перспективу региона ка Европској унији", али је подвукао да нема сумње да ЕУ жели да настави политику пријема у чланство партнера на Западном Балкану.

"Велика жеља Европске комисије јесте била да се изради план економског опоравка и инвестиција у регион, што је трећи стуб наших односа са Западним Балканом", казао је Борел.

Високи представник ЕУ је на питање агенције Бета да ли најављена подршка Европске комисије од 3,3 милијарде евра за непосредну помоћ региону за отклањање последица епидемије корона вируса значи и да би Унија могла и неком врстом "Маршаловог плана" да помогне регион да се извуче из две деценије економског и друштвено-социјалног застоја, Борел је рекао да то и јесте циљ Економског и инвестиционог плана који ће ЕК обнародовати на јесен.

"Циљ тог плана је", по његовим речима, "да се споји дугорочни план опоравка, подстицања економског раста, увећања трговине и подршке нужним реформама које тражи пут ка Европској унији".

Европска комисија и Унија ће се, додао је он, такодје усредсредити на транспортно и енергетско повезивање, инфраструктуре неопходне за економски развитак, као и на "зелене коридоре" и дигитални преображај, што су све приоритети Европске комисије.



ЕУ никако не жели аутократију на Западном Балкану, забринутост због напетости у Србији


Високи представник Европске уније Жозеп Борел је уочи видео конференције ЕУ и лидера са Западног Балкана изјавио да "Европска унија никако не жели аутократију на Западном Балкану и демократију више воли свуда", а рекао је и да ЕУ са забринутошћу гледа на политичку поларизацију пред изборе у Србији и тражи "конструктиван дијалог свих страна".

Борел је у разговору с новинарима агенције Бета и још неких медија са Западног Балкана истакао да ће ЕУ на сутрашњој видео конференцији са лидерима региона потврдити њихову перспективу уласка у Унију и предочио да ће ЕУ "упливати, употребљавајући полуге за пуноправно чланство како би се дошло до уврежења пуне демократије и напредних економија на Западном Балкану".

Бета је замолила Борела да објасни који су то тачно услови демократских реформи за напредак неке земље ка чланству у Унији, које је предочила председница ЕК Урсула фон дер Лејан, јесу ли то пре свега владавина закона, битка против корупције и организованог криминала и слобода медија и како гледа на то да неки опозициони политички прваци у Србији мисле да ЕУ више воли "стабилократију" на Западном Балкану.

Високи званичник ЕУ је рекао да "посебно кад је реч о Србији уз сазивање избора за 21.јуни, ми се посебном пажњом и забринутошћу гледамо на политичку поларизацију у Сирији и позивамо све политичке чиниоце да смање напетост и изграде конструктиван дијалог свих страна".

Ови избори су, како је навео, посебно важни за Србију и зато "како неко може и помислити да ми више волимо аутократију, ми смо веома ангажовани на јачању демократије у нашем суседству, потпуна демократија мора заживети и ми ћемо радити на томе да се успоставе услови и то морају постићи они који желе да постану чланови Европске уније".

"Ми ћемо на то упливати, употребљавајући полуге за пуноправно чланство како би се дошло до уврежења пуне демократије и напредних економија на Западном Балкану", ставио је до знања Борел и додао да је циљ помоћ изградње "напредне економије у склопу потпуног демократског система на Западном Балкану".


Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa