Инфо

10. мај 2020.10. мај 2020.
Сезона јагода је почела, а колико су заиста здраве?

Сезона јагода је почела, а колико су заиста здраве?

Благотворни учинак црвених, слатких, мирисних плодова јагоде на људски организам препознали су стари Римљани, те су их конзумирали код појаве упалних процеса, температура, инфекција грла, бубрежних каменаца, болести срца, јетре и слезене, чак и код психичких стања попут депресије.

Ово бобичасто воће је богато витаминима који су веома важни за имунитет. Током дана је довољно да поједете једну порцију јагода (150 грама) да бисте унели потребну количину витамина Ц у организам. Јагоде садрже и биљне феноле који, заједно с антиоксидансима, смањују ризик од карцинома и срчаних обољења. Такође, у порцији од 150 грама налази се довољно фолне киселине која је потребна организму на дневном нивоу. Фолна киселина је веома битна, посебно код трудница, јер њен недостатак може да утиче на развој плода. Такође, ова киселина штити срце и крвне судове.

Уколико спадате у групу људи који не могу без поподневне ужине, обрадоваће вас вест да најновије истраживање показује да је у том случају најбоље да замените чоколаду шаком јагода или другог обичастог воћа.

Наиме, научници су установили да људи који ужинају бобичасто воће (јагоде, малине, купине и боровнице) током сваког следећег оброка унесу мање калорија – тачније 134 калорија мање илити губитак од пола килограма месечно и то без икакве физичке активности.

Једно истраживање показује да бобичасто воће смањује енергетски унос у току вечере”, и да је то једноставна метода која људима може помоћи да изгубе прекомерну тежину.

Дакле, када вам се нешто грицка најбоље да то буде неко бобичасто воће. Није важно једете ли јагоде, купине, малине или боровнице. Сва њихова позитивна деловања готово су једнака.
ethnogym

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa