Инфо

13. мај 2020.13. мај 2020.
Ухапшен владика Јоаникије и седморица свештеника

Ухапшен владика Јоаникије и седморица свештеника

Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и свештеницима Митрополије црногорско-приморске одређено је задржавање до 72 сата, након што је саслушан у Основном државном тужилаштву у Никшићу поводом литије у том граду, а због кршења мера за сузбијање корона вируса, преноси РТЦГ.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и свештеници су два сата после поноћи у пратњи полиције доведени у Основно тужилаштво у Никшићу, пошто су претходно у полицији давали изјаве поводом јучерашње литије поводом Дана Светог Василија Острошког.

Никшићка полиција је синоћ око 22 сата у Парохијском дому уручила налоге за саслушања владики Јоаникију и седморици свештеника, како би прикупили информације о јучерашњој литији у том граду.

Владика Јоаникије и свештеници су, након тога, четири сата провели у полицијској станици, после чега су одведени у Тужилаштво у Никшићу.

Акција полиције уследила је након што је црногорско Национално координационо тело за заразне болести позвало Тужилаштво да хитно реагује због дешавања у Никшићу и оценило да је Никшић у епидемиолошком ризику.

Испред Парохијског дома окупио се и велики број грађана који су скандирали: "Не дамо светиње, не дамо владику"…

у Никшићу у уторак одржана литија уповодом Дана Светог Василија Острошког, а полиција је тај скуп означила као кршење мера забране окупљања.

Демокатска Црна Гора тражи ослобађање свештеника и напуштање републичке и скупштина општина

Демократска Црна Гора позвала је све своје одборнике у локалним скупштинама да одмах напусте рад пленарних заседања, све до пуштања на слободу епископа Јоаникија и свештеника.

Такође, позвали су посланике опозиције да одмах напусте рад у пленуму и свим радним телима Скупштине Црне Горе све до, како наводе, стварања услова за поштовање Устава, закона, загарантованих људских права и слобода и слободних избора у Црној Гори.

Захтевају од надлежних органа да одмах пусте на слободу епископа Јоаникија и свештенике.

Демократска Црна Гора најоштрије је осудила "нељудско и кукавичко поступање полиције у Никшићу".

"Као последње кукавице, у глуво доба ноћи, са блиндираним возилима, надајући се да се тако њихов кукавичлук неће чути и видети, по директном налогу директора Управе полиције Веселина Вељовића полиција је на дан највећег православног свеца са нашег тла, у граду чији је заштитник, дошла да као криминалце хапси владике и свештенике. Да хапсе људе који од имовине немају ништа до веру којој су посветили живот”, поручују Демократе.

У саопштењу наводе, да се још једном показало да је Црна Гора, "под Демократском партијом социјалиста, држава селективне правде", која је, како истичу, неупоредиво гора од неправде, у којој се брутално обрачунава са неистомишљеницима.

"Не дозвољава се верском великодостојнику да наредног дана дође на саслушање, већ га приводе под окриљем ноћи као криминалца, намерно покушавајући да тако испровоцирају инциденте и да угрозе мир", поручују Демократе.

У тој странци кажу да су епископ Јоаникије и свештенство у најкритичнијим тренуцима својом мудрошћу и разборитошћу спречили продубљивање тензија.

"Овим путем захтевамо од надлежних органа да одмах пусте на слободу епископа Јоаникија и свештенике. Напомињу да су синоћњи догађаји у Никшићу потврдили аргументацију Демократа о неопходности бојкота свих институција и предстојећих парламентарних избора”, наводи се у саопштењу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa