Инфо

13. мај 2020.13. мај 2020.
Обновљено сећање на Јанка

Обновљено сећање на Јанка

Полагањем венаца, крај споменика Јанку Веселиновићу и његовој породици у сеоском гробљу у Глоговцу и пригодном манифестацијом, данас је у овој месној заједници општине Богатић у Мачви, одржана традиционална културно-забавна свечаност "Дани Јанка Веселиновића" у специфичним околностима, због деловања корона вируса. Уједно је обележен и Дан школе, која је уствари одељење ове образовне институције из оближње Црне Баре са заједничким називом великог мачванског и српског књижевника, чувеног приповедача села.

На грандиозно Јанково дело и кратак живот, подсетили су глумац аматер, истоименог позоришта у Богатићу Бранислав Ковић, чланови певачке групе "Дрина" из Бадовинаца и певачка група Фолклорног ансамбла "Ђидо" , коју су чиниле: Мина Ђукић и Ана Ковић. Кроз пригодан програм у режији Културно-образовног центра Богатић и његовог агилног директора Милоша Симића, све присутне је провео Младен Ђурђевић.
Традиционални књижевни конкурс која носи име "Јанко Веселиновић",(Награда за историјски роман) а установили су је: Удружење књижевника Србије и општина Богатић, биће расписан касније.

Данас су после одговарајуће црквене молитве свештеника Црквене општине Богатић, у сеоском гробљу,крај спомен обележја, где почивају Јанко Веселиновић, његов отац Милош, супруга и браћа, положени венци и одата пошта.
Све у свему, може се устврдити да ни у доба корона вируса, Мачвани нису заборавили Јанка Веселиновића.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa