Инфо

20. мај 2020.20. мај 2020.
Фото: Индекс.рс

Фото: Индекс.рс

Кисић Тепавчевић: Епидемиолошка ситуација у Србији стабилна, сви ће бити обавештени шта за изборе

Епидемиолошка ситуација у Србији је стабилна, с трендом пада учесталости оболевања, рекла је данас Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директорке Института Србије за јавно здравље "Милан Јовановић - Батут".

Рекла је да је "још значајније да је све више лакших форми болести и све више заражениих без симптома", те се сада "трага за њима".

Од данашњих укупно стотину лабораторијски потврдјених случајева, највећи део се односи поново на Врање, "у једној радној организацији", рекла је она.

"Тих 39 је из Врања и то су директни, углавном породични контакти са особама које су се инфицирале у радном колективу", рекла је Кисић Тепавчевић за ТВ-Б92.

Навела је да готово све те особе немају никакве симптоме или имају само благе тегобе.

Рекла је да иако је извесно да активност вируса опада, показало се шта се дешава ако се вирус унесе у затворени колектив где су људи заједно сатима, а не користе личну заштитну опрему.

"Показује се колико се брзо и лако овај вирус шири", рекла је Кисић Тепавчевић.

На питање какве ће - ако буде потребе - бити здравствене мере на бирачким местима на дан избора у Србији 21. јуна, рекла је да "сви сегменти нашег живота треба да буду усмерени ка чињеници да знамо да вирус циркулише у нашој популацији", а "колико ће дуго, то не знамо".

"Морамо да научимо да живимо с овим вирусом, без панике и фрустрације. Знамо које нас мере итекако спасавају, чекамо проналазак вакцине, али и без ње знамо како треба да се боримо", рекла је Кисић Тепавчевић и нагласила да се то "односи на све сегменте нашег живота и сво понашање".

"Чека нас и изборни процес. Сваки сегмент ће и ту да буде јасно дефинисан и о томе ће сви да буду благовремено обавештени", додала је она.

"Напомињем: Сваки део нашег свакодневног функционисања - од одласка у продавницу, у било коју установу, базиран је на мерама и препорукама за које се показало да итекако имају ефекта", рекла је Кисић Тепавчевић.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa