Инфо

27. мај 2020.27. мај 2020.
Олакшице за плаћање струје од 1. јуна

Олакшице за плаћање струје од 1. јуна

Олакшице за плаћање рачуна за струју и гас од 1. јуна добиће социјално угрожени грађани са већим приходима него што је то био случај до сада, што ће омогућити да и вишечлано домаћинство (шесторо и више чланова) са месечним примањима до 35.696 динара оствари то право, пишу "Вечерње новости".

Тако је, као услов за стицање статуса енергетски угроженог купца, горња граница прихода за најбројније породице подигнута за 670 динара.

За остала домаћинства повећање лимита се креће од 280 до 530 динара.
Ово је предвиђено новим правилником Министарства рударства и енергетике. Тим документом утврђује се лимит месечних прихода домаћинстава на основу којих они могу да стекну статус енергетски угроженог купца. Уредбом Владе одређени су услови за стицање тог статуса.

Ресорни министар Александар Антић рекао је да је учињено све да се процедура олакша. "Сви који уживају социјалну помоћ или дечји додатак, не треба уопште да се пријављују за ову меру, она им се аутоматски додељује, Два пута годишње правилником утврђујемо лимите прихода који се усклађују са растом потрошачких цена, како би и људи са већим примањима могли да конкуришу", објаснио је Антић.

Ова мера је на снази тек неколико година, али је, како је навео, већ користи око 75.000 породица које сваког месеца имају те олакшице.

Антић је позвао све који сматрају да испуњавају услове, да остваре то право преко локалних самоуправа и њихових центара за социјални рад.

"Они имају врло јасна упутства. Уредбом и правилником дефинисали смо категорије у односу на број чланова домаћинства и њихове месечне приходе", рекао је Антић.

Уредбом је прописано да се у току једне календарске године, енергетски угрожени купац може да се определи за умањење месечне обавезе за коришћење само једног енергента.
Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa