Инфо

27. мај 2020.27. мај 2020.
Вучић: Одлука Подгорице политичка

Вучић: Одлука Подгорице политичка

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нема никакву сумњу да је одлука Црне Горе да њене границе од 1. јуна не буду отворене за држављање Србије, политичка одлука.

Одговарајући на питања новинара данас у Смедеревској Паланци, где је присуствовао полагању камена темељца јужнокорејске фабрике за производњу ауто делова "Кјунгшин Кејбл", Вучић је казао да Србија неће доносити одлуку о заустављању држављана Црне Горе на својим границама.

"Држаћемо границе отвореним јер мислимо да је то у европском али и српском духу, у духу добрих и пријатељских односа. Не заборавите да бисмо затварањем границе кажњавали и 30 одсто Срба који тамо живе, а не желимо да кажњавамо ни друге који живе у Црној Гори", рекао је Вучић.

Он је упитао како је Подгорица одлучила да отвори границе за држављане Немачке ако то земља како је рекао, "има 30 пута више мртвих од Србије а ко зна колико више заражених корона вирусом".

"Како могу Аустрија и Словенија да буду на тој листи кад сви пропорционално имају већи број мртвих него Србија? Најбоље да никог не тестирамо као многи у региону", казао је Вучић.

Навео је да је уверен да ће Подгорица променити ту одлуку јер ће то, како је оценио, захтевати њихови интереси.

"Сигуран сам да ће тражити Лајбницов довољан разлог да промене ту одлуку", казао је председник Србије.

Додао је да Србија нема никог ближег од Црне Горе али да то не значи да се слаже са политиком власти у Подгорици.

"То су наша браћа, ма које вере и нације да су. Сви грађани Црне Горе су добродошли у Србију и немамо никакав проблем с тим. Никаква ограничења по националној, верској или другој припадности нећемо уводити а њима хвала што су показали шта мисле о нама, тиме много више говоре о себи него о нама", казао је Вучић.

Навео је и да је одлука Директората цивилног ваздухопловства о суспензији слетања авиона Монтенегро ерлајнса на београдски аеродром, најелегантнији и најпристојнији могући одговор Београда на одлуку Подгорице.

"Ми ћемо додатно затворити границе за још 50 или 100 људи из криминалних група из Црне Горе, то је мера коју ћемо предузети", казао је Вучић.

Упитан за најаве Приштине да ће после 15. јуна донети нове мере реципроцитета, Вучић је казао да не зна "чиме прете".

"Гледамо да градимо пристојне односе пре свега због Срба на Косову и да бисмо чували мир и стабилност али је немогуће да похватам шта тамо раде једни а шта желе други. То је све у оквиру њиховог политичког сукоба, а ја не желим да будем неко ко се бави нагађањима", додао је председник Србије.
Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa