Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Од данас електронски упис будућих првака у основне школе

Од данас електронски упис будућих првака у основне школе

Канцеларија за информационе технологије (ИТ)и електронску управу (е Управа) саопштила је да је од данас доступна нова услуга редовних основних школа на порталу еУправа – електронски упис (еУпис) будућих ђака првака.

Они су навели да родитељи сада могу на једноставан начин да закажу термин у жељеној основној школи за упис и тестирање детета.

"Одласком у основну школу у заказаном термину родитељи завршавају све активности везане за упис, без потребе да доносе иједан папирни документ", наводи се у саопштењу.

Термин у основној школи може да се закаже преко Портала еУправа или директним контактом са школом путем телефона или мејла.

"Родитељ више не доноси извод из матичне књиге рођених, уверење о похадјању предшколског програма, доказ о лекарском прегледу детета и потврду пребивалишта, јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем", истичу они.

Оно што је обавезно донети у школу јесте лекарско уверење и то ако је преглед извршен пре објављивања ванредног стања 16. марта или код приватног лекара, невезано за датум.

"Свака основна школа је у обавези да понуди термине за упис и тестирање за период од 1. јуна до 20. јула, а услуга еУпис ће бити доступна на Порталу од 28. маја до 10. јула. Уколико случајно жељена школа није објавила термине или су сви термини попуњени потребно је да их грађани контактирају телефоном (Именик школа)", пише у саопштењу.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да је увођење еУписа захтевало повезивање 1.200 основних школа, 150 домова здравља и базе података четири министарства, односно повезивање око 30 различитих информационих система.

"Увођењем ове услуге још једном показујемо како је јавна управа успешан сервис својих грађана, како грађанима штедимо време, школама олакшавамо рад и унапређујемо транспарентност процеса уписивања првака", изјавио је Јовановић.

На Порталу еУправе родитељима је на располагању и именик са контактима свих основних школа, као и контакт центар Министарство просвете, науке и технолошког развоја на броју телефона 011/7350-557, док су оператери доступни радним данима од 7.30 до 15.30.
Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa