Инфо

29. мај 2020.29. мај 2020.
Контрола плодности ораница штеди џеп

Контрола плодности ораница штеди џеп

Анализа плодности земљишта, коју дуже времена спроводе у Пољопривредној, саветодавној стручној служби Шабац, осим што штеди џеп произвођача, омогућава веће приносе култура и профитабилност на све захтрвнијем тржишту. На ову меру, новијег датума пре се одлучују млађи пољопривредници, док се старији и даље више ослањају на дугогодишње искуство у ратарству.

- Саветујем да треба користити ову меру. Захваљујем Министарству пољопривреде које нам је недавно доделило недостајуће савремене апарате који врло прецизно утврђују стање плодности земљишта. Такви уређаји се користе свугде у свету. У веродостојност и значај контроле плодности земљишта, најбоље се уверити практично. Довољан је само летимичан поглед на биљке и њихово стање на оном делу земљишта где је рађена и где није анализа. Уочене разлике у корист анализе су очигледне, каже Дарко Симић, дипломирани инжењер ратарства, саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Шабац.
У целини, због смањене употребе стајског ђубрива на око 165.000 хектара, докле сеже деловање поменуте службе, највећи проблем је "кисело" земљиште.
Симић указује и на проблем "плужног ђона". Овај непробојни слој земљишта (плужни) онемогућава да биљка (воћка) својим кореновим системом допре до воде, што је посебно значајно у летњем периоду. Допирање кореновог система биљке до хранљивих материја је и најзначајније за њен развој. Ако тога нема узалуд сва агротехника и много уложеног новца. Биљке остају "гладне".
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa