Инфо

29. мај 2020.29. мај 2020.
Нови тим за Шабац представио план за урбани развој и заштиту животне средине

Нови тим за Шабац представио план за урбани развој и заштиту животне средине

Нови тим за Шабац данас је представио план за урбани развој и заштиту животне средине.

- Планирамо да у свим аспектима развоја укључимо грађане зато што су све мере усмерене на њихове потребе. Такође, важно је да радимо и на подстицању одговорности и развоју еколошке свести свих суграђана. До сада смо аплицирали на многе пројекте Европске уније, што је тренд који ћемо наставити и у наредном периоду. Сматрамо да многе бенефите у граду можемо очекивати захваљујући средствима из европских фондова, истакла је Јелена Милошевић, кандидаткиња Новог тима за градоначелницу.

Један од највећих проблема са којма се суочава савремено друштво је брига за животну средину. У нашем граду предузете су бројне активности у циљу очувања и заштите животне средине, а о будућим плановима говориле су чланице Новог тима за заштиту живтне средине Маја Ђурђић и Оливера Кикановић.

- Акценат наших планова је смањења емисије загађујућих материја у ваздуху. Једна од активности подразумева озелењавање, друга је сађење топола којима ћемо одвојити Индустријску од урбане зоне града. Треће, планирамо проширење гасоводне мреже и субвенционисање грејних тела са смањеном емисијом загађујућих материја, што је посебно присутно у насељам са индивидуалним ложиштима, исткла је Маја Ђурђић.

Једна од мера предвиђа субвенционисање пчеларства.

- Залагаћемо се за подизање медоносних вртова како бисмо помогли пчелама и пчеларима. Наш тим ће се борити да се формира стручни тим који ће бити састављен од правног, здравственог и техничког сектора који ће се бавити решавањем аерозагађења на територији града Шапца. Такође, циљ нам је да набавимо уређаје којима ће се вршити мерење концентрације алергеног полена у ваздуху, нагласила је Оливера Кикановић.

Наш тим планира да уради генерални урбанистички план за град Шабац и сва приградска насеља.

- Сматрамо да је важно да грађани знају да су планови који се односе на инфраструктуру и уређење териториторије Шапца везани за шире подручје града. Такође, постоји план за уређење свих сеоских насеља. Када је у питању урбани развој града, кључ је у трансформацији града у зелени град, односно у адекватном третману зелене инфраструктуре, првенствено кроз формирање Сава парка, али и обнављање свих паркова, малих зелених оаза, што је повезано са темом екологије и заштите животне средине, рекла је Ксенија Лукић.

Када је у питању функционисање саобраћаја, очекује нас унапређење услуга јавног превоза, развој бициклистичке инфраструктуре и проширење пешачких зона. Постоји идеја и о формирању трећег трга на почетку Мачванске улице у циљу проширења пешачке зоне.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa