Инфо

30. мај 2020.30. мај 2020.
фото: РТВ Шабац

фото: РТВ Шабац

Протест Рома у Мачванском прњавору

Церска улица у Месној заједници Прњавор делимично је асфалтирана, док је у другом делу пољски пут, а како истичу у ромском насељу, држава их је дискриминисала не постављајући асфалт баш у делу који пролази кроз њихов крај. Држава је одлучила да асфалтира, пред изборе улицу, али и да стане пред улазом у ромски део, без објашњења, додају они.Поменути пољски пут је дужине 300 метара и мештани неколико десетина домаћинстава ромског насеља организовали су протестни скуп захтевајући одговор на питање зашто целокупна улица није асфалтирана.

-Није први пут да смо на неки начин дискриминисани. Када је постављана јавна расвета и стубови за нисконапонску мрежу исто је постављано само до почетка дела са ромским кућама. Ми немамо струју, немамо воду, немамо асфалт, као да смо друга држава, одвојена од света. Увече палимо свећу, ако имамо новца. Питали смо раднике који су асфалтирали, али су они рекли да су само радници и да не знају ништа више о томе - истичу Роми који живе у овом делу Прњавора.

Обратили су се за помоћ граду и добили обећање да ће се ситуација ускоро променити.

- У наредних десет дана ће бити постављена улична расвета, на референдуму мислим да ће МЗ Прњавор изгласати да се уради и овај део асфалта да се људи не осећају дискриминисано. Град ће основати Канцеларију за националне мањине која ће помоћи да сви они остваре своја права - рекао је Душан Туфегџић.

Роми су основали и хуманитарну организацију "Ренесанса" која већ има пет месних одбора, са руководиоцима, а најављују оснивање нових. После овог скупа најавили су нови, масовнији, у центру Шапца, уколико се за десет дана ситуација не промени, у циљу скретања пажње и републике и Европске уније.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa