Инфо

1. јун 2020.1. јун 2020.
Нови тим за Шабац представио програме образовања, културе и спорта

Нови тим за Шабац представио програме образовања, културе и спорта

Нови тим за Шабац на данашњој конференцији за медије представио је програме из области образовања, културе и спорта. О поменутим темама говорили су: кандидаткњиња за градоначелницу Јелена Милошевић, координаторке Новог тима за образовање Јелена Ристић и Сандра Мићић, координаторке за културу Татјана Марковић и Јелена Подгорац Јовановић, као и Драган Николић, координатор тима за спрот.

Кључно полазиште у изради програма образовања је стварање бољих услова за одвијање наставе, као идеалном систему за стицање знања, навела је кандидаткњиња за градоначелницу Новог тима Јелена Милошевић.

-Свесни да је образовање темељ сваког друштва, те пажњу посебно усмеравамо на ову бласт и тежимо најбољим материјално-техничким условима у којима ће се одвијати сам процес, уз едукацију наставника и деце, како би креаирали безбедно и подстицајно окружење за све. Уз образовање култура и спрот су важни делови нашег Програма - додала је кандидаткиња за прву жену града.

Побољшање квалитета образовања и васпитања (подизање образовних стандарда, компетенције носиоца образовног процеса, обухват и брига о осетљивим категоријама деце и ученика, стандарди простора и опреме установе, одговарајући материјални и финансијски ресурси) уз проширење мреже предшколске установе важни су сегменти Порограма образовања, појаснила је Јелена Ристић и додала да су током претходног периода бројни објекти изграђени, или у потпуности реконструисани.

-У сарадњи са нашим партнерима смо реализовали значајне пројекте као што је реконструкција ОШ "Јеврем Обреновић", Медицинске школе "Др Андра Јовановић", изградња фискултурен сале у Натиној школи, а сада тежимо да изградимо централну кухињу као наставак реализације идеје Школе у једној смени. На овај начин би се обезбедила припрема здравих куваних оброка за децу основношколског узраста.

Координаторка тима за образовање Сандра Мићић истиче да је проширење мреже предшколске установе, изградњом нових објеката-вртића и реконструкцијом постојећих простора резултирало да је Шабац град без листе чекања на вртић.

-На овоме смо вредно радили претходне године, како би данас обухват малишана био повећан за више од 3000. Створили смо услове и за упис деце у годину која следи. Важно нам је да исте услове имају најмлађи на селу и у граду и због тога смо поносни на јаслену групу у Прњавору. Потрудићемо се да у будућности останемо важан ресурс у раду других институција у граду.

Драган Николић координатор Новог тима за спрот појаснио је да пројекти обнове спортских објеката у граду показали да је ово важан сегмент друштвеног живота града.

-Зграда Соколског дома, Кош клуб, тартан стаза на Градском стадиону, бројна дечја игралишта. Све поменуто допринело је да је све већи број малиштана заинтересовано за спортске активности, што је и наш примарни циљ. Наредни корак је изградња мултифункционалне хале која би задовољила не само потребе градских спорттских надметања, него и бројних манифестација.

Заштита културног наслеђа, непокретих и покретних добара, од значаја за историју и идентитет града уз оснаживање капацитета младих у свим сферама уметничког стваралаштва кроз различите програме подршке и сарадње део је програма Новог тима.

-Сматрамо да је став према култури показатељ не само дограђаја у прошлости, него и однос према будућности, а уједно и наша обавеза да генерацијама које долазе оставимо баштину и наше благо прибжимо свима. Први корак је изложба у Соколани, а верујем да је то само почетак - рекла је координаторка Тима за културу Татјана Марковић.

Један од планова је спомен соба познатим Шапчанима у родном граду.
- Идеја је да се невелики простор у Владичанском двору претвори у мини-музеј, у ком би се посетиоци за кратко време упознали са личним предметима, фотографијама, писмима, рукописима и биографијама познатих Шапчана - појаснила је Јелена Подгорац Јовановић, координаторка тима за културу.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa