Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
фото: РТВ

фото: РТВ

Кон: Време за укидање мера

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да је Србија на крају епидемије коронавируса, да је дошло време за опуштање и да се укину уведене мере.

-Дошли смо до краја, време је да се опуштамо и слажем се са др Несторовићем (Бранимиром) да је време да се скину мере. Само треба да оставимо дистанцу од једног метра. Приближавање на мање од једног метра носи могућност заражавања од било чега што друга особа има, не само вирус корона - појашњава Кон за Пинк.

Додаје да Србија улази из несигурне епидемиолошке ситуацију у повољну, да је Војводина већ у повољној ситуацији и да ће Београд бити ускоро. Наводи да епидемија још не може бити одјављена, јер је потребно 28 дана без иједног новог случаја, што је тешко оствариво због отварања граница и спорадичних случајева.

-Увек се може десити да се појави неки џеп, али то не значи да смо објективно у епидемији - нагласио је Кон.

Осим дистанце, ношење маски саветује само старијима и угроженим групама у затвореном простору као што су продавнице. Оне који сматрају да су прележали коронавирус, подсећа да могу обавити тестирање на захтев на присуство антитела, које се плаћа 1.200 динара.

-Омогућено је комерцијално тестирање које се ради из венске крви. Резултати се добијају брзо. У Градском заводу за јавно здравља мора да се закаже како се не би стварале гужве, а претходно се новац уплати на јединствени жиро рачун - навео је он и додао да треба консултовати вирусологе, инфектологе, имунологе да протумаче резултате теста, јер присуство ИгМ антитела подразумева свежу инфекцију, а ИгГ антитела да је инфекција била раније и да неки степен заштите постоји.

Колику дуго траје имунитет након прележаног вируса још се не зна, помиње се период од годину, годину и по дана.
Б92

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa