Инфо

5. јун 2020.5. јун 2020.
Србија добила три нова заштићена подручја природе

Србија добила три нова заштићена подручја природе

Србија је од ове године богатија за три заштићена подручја природе, чиме је заштићено 7,66 одсто укупне територије земље, објавио је Завод за заштиту природе Србије поводом светског Дана заштите животне средине, 5. јуна.

То су специјални резервати природе дуж Мораве, "Брзанско моравиште" и "Осредак", и геолошки феномен Споменик природе "Бледерија", који је станиште великог броја ретких и угрожених врста.

"Проглашењем ових подручја у Србији је тренутно заштићено 7,66 одсто територије, односно 677.950 хектара у оквиру 450 подручја", рекао је директор завода Александар Драгишић.

Он је указао и да је поред институционалне заштите, за очување природе једнако значајно настојање да сваки грађанин Србије буде свестан значаја очувања природних вредности, биодиверзитета и геонаслеђа и да својим понашањем и свакодневним односом доприноси њиховој бољој заштити.

У саопштењу је истакнуто да је Специјални резерват природе "Брзанско моравиште", површине од готово 65 хектара, на територији града Јагодине и општине Баточина, стављен је под заштиту као подручје значајно са аспекта заштите птица мочварица, као део коридора за њихове миграције, а обезбеђује и услове за гнежђење многих ретких и заштићених врста птица.

На овом простору редовно борави око 60 строго заштићених врста птица, од којих се око 30 ту и гнезди.

Од посебног интереса за заштиту издвајају се мали вранац, чапљица, гак, сива чапља, мала бела чапља, бела рода, црна рода, црнка, орао кликташ, вивак, жалар слепић, обична чигра, сиви сврачак.

Брзанско моравиште је прво подручје дуж Велике Мораве стављено под заштиту и једно је од последњих очуваних мочварних станишта, стари меандр реке Велике Мораве код села Брзан.

Специјални резерват природе "Осредак", код Крушевца, на површини од готово 246 хектара, заштићен је како би се очувала мочварна станишта у долини Западне Мораве, која се састоје од сплета старих рукаваца, мртваја и десетине новонасталих језера, као и палеозојских кристаластих шкриљаца преко којих се простиру беловодски пешчари, панонско-понтски седименти.

Подручје је под заштитом и да и би се очувале 44 биљне врсте, остатак поплавних лужњакових шума, заједнице беле и крте врбе, беле и црне тополе, раките, угрожених биљних врста као што су жути локвањ, гроњасти шиљ, раставић и гавез, станишта птица која чине део коридора миграције, као и да би се обезбедили услови за гнежђење многих ретких и заштићених врста (83 врсте птица) и станишта за водоземце и гмизавце.

Споменик природе "Бледерија", површине од готово 400 хектара у близини Кладова, стављен је под заштиту да би се очувало богатство и разноврсност облика геодиверзитета.

Извориште Бледерије је разбијеног типа, са четири места истицања врела, два акумулативна водопада и великом акумулацијом бигра у доњем току, а ту је и врелска пећина Соколовице.

Дан заштите животне средине у свету ће бити обележен уз слоган "Време је за природу" кроз кампање и акције усмерене на очување биодиверитета и укупне природне баштине.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa