Инфо

6. јун 2020.6. јун 2020.
Јединствени бирачки списак закључен у поноћ

Јединствени бирачки списак закључен у поноћ

У поноћ је закључен јединствени бирачки списак, а Републичка изборна комисија данас ће објавити број бирача у "Службеном гласнику".

"Донели смо решење о закључењу које је достављено свим надлежним изборним комисијама - Републичкој, покрајинским и општинским и градским", рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић за РТС.

Појаснио је да ће, ако до 17. јуна дође до неких промена, увидом у бирачки списак који сваки грађанин може да оствари било у општинској управи или на сајту, све те промене ће ажурирати министарство.

"Што се тиче оних који стекну право гласа до 21. јуна, они ће по аутоматизму бити уписани у јединствени бирачки списак и то у сарадњи са Министарством унутрашњих послова", истакао је Ружић.


Што се тиче бирача у дијаспори, они су могли да се у дипломатско-конзуларним представништвима по месту боравишта определе да ли желе да гласају 21. јуна, тако да су и они инкорпорирани у јединствени бирачки списак.

Ружић је рекао да 19. јуна Републичка изборна комисија практично објављује коначан број уписаних бирача у јединствени бирачки списак и објаснио шта значи увид у извод из бирачког списка након гласања. Рекао да је то делић мозаика који се односио на разговоре које су водени у сарадњи са ОЕБС-ом.

"То је неко фино подешавање самог изборног поступка. Нешто што је и опозиција тражила. То је политички терен", навео је Ружић.

Упитан колико је претходних недеља било интервенција у бирачки списак, у смислу брисања и допуна, Ружић наводи да су све промене у надлежности РИК-а, али и да Министарство води евиденцију.

"Не видим никакву инфлацију промена у јединственом бирачком списку. То ће се видети по објављивању укупног броја и коначног броја од стране РИК-а", истакао је министар.

Извор: РТВ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa