Инфо

6. јун 2020.6. јун 2020.
Епидемија ће највише погодити прерађивачку индустрију у Србији

Епидемија ће највише погодити прерађивачку индустрију у Србији

Криза изазвана пандемијом Ковид-19 утицаће на привреду Србије првенствено путем прерађивачке индустрије, при чему су од нарочитог значаја извоз и производња трајних добара, проценила је Светска банка у данас објављеном извештају.

"Произвођачи-извозници запошљавају далеко највећи број радника од свих сектора на које би криза могла да утиче. Могло би доћи до негативног ефекта таласа јер тражња за извозом пада а логистика (попут увоза сировина) постаје све сложенија.

Поред тога, тражња за трајним добрима често бележи нагли пад у условима кризе", наводи се у извештају Светске банке у којем се разматра утицај Ковида-19 на фискалну политику, финансијски, спољнотрговински и приватни сектор на Западном Балкану.

Указано је да у Србији скоро половина свих запослених у предузећима која извозе ради у сектору производње трајних добара, а 86 одсто произвођача трајних добара такође извози – што све усложњава могуће негативне ефекте.

"На пољу услуга суочених са утицајем кризе, продаја производа који нису неопходни за живот представља сектор са највише запослених. Па ипак, број пријављених радника у овом сектору износи тек око једне осмине броја запослених код произвођача-извозника", навели су стручњаци Светске банке.

У сектору услуга запослено је мање радника, али ће, како су оценили, негативне ефекте ипак осетити 90.000 запослених у делатностима које се односе на храну и смештај и 120.000 у сектору саобраћаја, док већина предузећа погођених кризом запошљава мање од 50 радника.

"Привредници ће морати да прилагоде пословне моделе 'новој нормалности'. Ова врста кризе има две фазе, епидемију и опоравак. Међутим, с обзиром на ризик од више узастопних таласа Ковида-19, ове две фазе се могу понављати. У првој фази, неопходно је пружити непосредну подршку 'да се светла не угасе', а нарочито да би одрживе фирме биле у стању да задрже људске ресурсе и талентоване раднике како би брзо могле да достигну преткризни ниво пословања у фази опоравка", наводи се у извештају Светске банке.

Додаје се да би "креатори политика требало да понуде како финансијску, тако и саветодавну подршку да би привредницима омогућили прилагођавање новим пословним моделима. Приступ изворима финансирања не би требало да се односи само на превазилажење проблема са ликвидношћу, већ и на обезбеђивање довољних износа средстава за улагање у потенцијално ризично усвајање нових технологија и иновације".

"Неизвесност коју доноси криза изазвана Ковидом-19 може отежати приступ кредитима у приватном сектору. Међу могућим одговорима на овај проблем су кредитне гаранције и проширени програми кредитног факторинга. Подршку тим мерама могу пружити саветодавне услуге за унапређење пословања и помоћ за увођење иновација и развој предузетништва, које могу усмерити предузећа према новим пословним моделима и технологијама тако што ће им омогућити приступ консултантима, искуству и стручним знањима", истиче се у извештају Светске банке.

Foto: 06photo/shutterstock.com
Извор: Бета



Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa