Инфо

9. јун 2020.9. јун 2020.
Споменик господару Јеврему сутра стиже у Шабац

Споменик господару Јеврему сутра стиже у Шабац

Споменик Јеврему Обреновић, који је Шапцу поставио европске темеље, биће постављен сутра, у 10 часова, испред зграде Дома војске. Скулптура висине четири метра дело је вајара Владимира Товића из Сремске Митровице, који ради као професор у Школи примењених уметности у Шапцу.

На данашњој конференцији за новинаре, Игор Марсенић, члан Градског већа и један од чланова комисије, истакао је да са постављањем споменика господару Јеврему каснимо 120 година, али и да је поносан што је део генерације која ће одужити дуг човеку који је од Шапца направио модеран град.
- Дубоко верујем да ће ова скулптура променити начин на који Шабац функционише и да ће место где ће бити постављена бити будући центар града. Иако Јевремем Обреновић није био Шапчанин, оставио нам архитектонско и урбанистичко наслеђе којим се поносимо, али и систем вредности – ширину, отвореност ка свету, важност образовања и кулутуру живљења. Мало је великих фигура у животу Србије које су сматрале да су образовање и духовност битан фактор у развоју друштва. Скулптура ће бити на понос свих Шапчана, истакао је Марсенић, који је, поред Бранка Станковића, историчара и кустоса Народног музеја у Шапцу и Драгане Русалић, програмског директора Културног центра Београд, члан комисије за реализацију пројекта.

Скулптура, која је награђена као идејно решење на конкурсу који је расписала Градска управа, приказује господара Јеврема у народној ношњи 19 века, у ставу ауторитета, са књигом у левој руци. Реализација овог пројекта трајала је петнаест месеци, а укупна инвестиција, укључујући уметнички хонорар, занатске и радове на изради постамента изности око 50.000 евра.
- Конкурс је предвиђао мању скулптуру, али ми је драго да сам успео да се изборим да сам себе намучим. Задао сам себи задатак да таква скулптура не може бити мања од четири метра, јер сам простор захтева веће димензије. Можда звучи чудно, али разлика између скулптуре од три и четири метра је као између шупе и солитера. Задовољан сам, посебно што сам на великој скулптури успео да урадим квалитативне компоненте да не заостају за скицама. То се не дешава често. Чланови комисије су ме редовно посећивали, што ми је много значило, истакaо је аутор.

Уметничка радионица „Љубисављевић“ из Ковина успешно је, у договору са аутором, излила Товићево дело у бронзи. Аутор решења за постамент је архитекта Маријана Васић Гавриловић.

- Верујем да у историји градова постоје кључне тачке које се испоставе као преломне у историји једног града и да је ово једна од њих, што ће се испоставити у времену које долази. Част ми је што сам учествовао у постављању и изради овог пројекта, јер имамо са чим да изађемо пред Милоша. Никада није касно да грешке из прошлости буду исправљене. Настављамо визију града господара Јеврема, поручио је историчар Станковић.

С обзиром да је скулптура тешка једну тону, саобраћај ће бити затворен од саобраћај од раскрснице са ул. Јанка Веселиновића до раскрснице са ул. Трг Ђачког батаљона. Пошто су преостали финији радови на постаменту, било би пожељно да суграђани не прилазе споменику наредна 24 часа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa