Инфо

10. јун 2020.10. јун 2020.
Данас постављен споменик господару Јеврему

Данас постављен споменик господару Јеврему

Данас је, на Цветном тргу у Шапцу, испред зграде Дома војске, постављен споменик Јеврему Обреновићу. Скулптура висине 4,14 метара, тешка једну тону, дело је вајара Владимира Товића из Сремске Митровице, који ради као професор у Школи примењених уметности у Шапцу.

- Данас је значајан дан за наш град. Господар Јеврем је све оно што смо ми данас. У време државе која је настајала, он је донео дух модернизма и европејства. Преко Јевремовог Шапца, Европа је ушла у Србију. На овај начин, одужујемо му се за све што је учинио и настављамо његов пут, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Споменик, која је награђен као идејно решење на конкурсу који је расписала Градска управа, приказује господара Јеврема у народној ношњи 19 века, у ставу ауторитета, са књигом у левој руци. Реализација овог пројекта трајала је петнаест месеци.

Игор Марсенић, члан Градског већа истакао је да са постављањем споменика господару Јеврему каснимо 120 година, али и да је поносан што је део генерације која ће одужити дуг човеку који је од Шапца направио модеран град.
- Дубоко верујем да ће ова скулптура променити начин на који Шабац функционише и да ће ово место постати будући центар града. Иако Јевремем Обреновић није био Шапчанин, оставио нам је архитектонско и урбанистичко наслеђе којим се поносимо, али и систем вредности – ширину, отвореност ка свету, важност образовања и кулутуру живљења. Мало је великих фигура у животу Србије које су сматрале да су образовање и духовност битан фактор у развоју друштва. Скулптура ће бити на понос свих Шапчана, истакао је Марсенић, који је, поред Бранка Станковића, историчара и кустоса Народног музеја у Шапцу и Драгане Русалић, програмског директора Културног центра Београд, био члан комисије за реализацију пројекта.

Велики број суграђана окупио се да дочека бронзаног Јеврема.
- Драго ми је што се баш у овом тренутку, када се у целом западном свету руше статуе и када свако добија своје место у историји према својим заслугама, господар Јеврем вратио у Шабац на прави начин. Ми смо увек, дубоко у себи, носили запис кривице због рушења његовог конака, иако нисмо тада били ту. Ово је велики историјски тренутак, који нас много обавезује, каже архитекта Александра Саватић.

Град је много добио овим спомеником, посебно када је у питању туристичка понуда Шапца.Споменик, који је знак захвалности господар Јеврему и свему што је учинио за град, значиће много за госте који долазе у град зато што ће моћи да виде господар Јеврема онаквог какав је заиста био. Иако је споменик висок четитири метра, он далеко надилази величину споменика, истакла је Ана Павловић, туристички водич.

Свечано постављање споменика биће у суботу, 13. јуна, у 19 часова. Тада ће најзаслужнијим Шапчанима бити додељене годишње награде.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa