Инфо

15. јун 2020.15. јун 2020.
Одржива енергијa и енергетска ефикасност у Шапцу

Одржива енергијa и енергетска ефикасност у Шапцу

У оквиру пројекта Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са социјалном сврхом- BIOSOL, прекограничног програма Interreg CBC HR-SRB 2014-2020. у Центру за стручно усавршавање реализован је онлајн састанак чланова пројектних тимова из Града Шапца и Града Нова Градишка из Хрватске.

Тема виртуелног сусрета партнера била је анализа пројектних активности и планирање у правцу подстицања удруживања грађана у заједничким акцијама где су они не само корисници већ и произвођачи енергије.

-Наша најзначајнија активност у овом периоду је ревизија постојеће енергетске политике града Шапца која је усвојена током 2018. године, а сада смо приступили и модификацији у циљу унапређења. Главна тема ове измене је енергетско сиромаштво и кораци које ће локална самоуправа у срадњи са Републиком урадити када је у питању овај важан сегмент - истакла је Ксенија Лукић.

Град Шабац, на основу свог искуства са биомасом, гради још једну топлану на биомасу поред прве топлане и овим објектом би било повезано шест објеката (предшколска установа, школа, тренинг центар и народна кухиња) на заједничку мрежу чиме ће значајно смањити трошкове грејања. У оквиру тренинг центра оснива се „Академији за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“ са „паметном собом“ која ће бити отворена за ученике и за јавност како би се упознали и информисали о могућностима и значају обновљивих извора енергије.

-Без обзира на околности изазване пандемијом, ми смо вредно радили и комуницирали са партнерима из Нове Градишке. Надамо се да ће у септембру бити реализован састанак како бисмо наставили успешну сарадњу. Пројекти као што је БИОСОЛ су значајни, јер кроз њих осим искустава градимо и неопходну инфраструктуру, едукујемо јавност и наше најмлађе суграђане - појаснио је Немања Пајић, пројект менаџер у име Града Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa