Инфо

19. јун 2020.19. јун 2020.
Матија Бећковић лауреат књижевне награде у Шапцу

Матија Бећковић лауреат књижевне награде у Шапцу

-Постоји Обилићев, Косанчићев, Топличин, Гундулићев, Андрићев венац, а сада им се придружио и Винавер. Ту су сви они које је опевао, његови ратни другови, а њихови потомци могу да сагледају повезаност, испреплетаност. Драго ми је да се родни град, Шабац, сетио гигантске личности као што је Винавер, јер колико да је светски човек, постаје заборављен ако нема своје родно место. Велика је част добити награду која носи име чаробника српског језика Станислава Винавера. - рекао је академик Матија Бећковић лауреат књижевне награде "Винаверов венац".



Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао су Винаверови дани прави начин да се укаже на значај српског, шабачког, европског ерудите, како за књижевност, тако и културу.

-Када европску културу у нашем граду промовишемо, значајно место припада научном скупу који окупља еминентне стручњаке из области књижевности који могу да промишљају и дискутују о важним темама. Фондација "Винавер" издаје литерарна дела којима може да се поноси Србија, те је ове године донета одлука да годишња награда припадне академику Матији Бећковићу, који свакако заслужује признање.


Књижевни конкурс под називом "Трепети моје душе" окупио је младе поштоваоце писане речи. Прва награда припала је Наташи Пантелић за ауторске стихове.

-Веома сам поносна што смо показали да писана реч још увек "живи" и да су млади заинтересовани за књижевност, да читају, пишу - појаснила је Наташа и додала да ће се у будућности тежити да "прати корак Станислава Винавера".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa