Инфо

29. јун 2020.29. јун 2020.
Фото: Схуттерстоцк

Фото: Схуттерстоцк

Срби неће моћи у Црну Гору, чак и ако усвоје критеријуме ЕУ

У Црну Гору неће моћи да уђу држављани Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Косова, САД, Русије, Бугарске, Израела, Португала, Румуније, Шведске, Лихтенштајна, док ће границе Црне Горе моћи да пређу држављани Словеније, Хрватске, Аустрије, Белгије, Француске, Немачке, Грчке, Мађарске, Италије, Јапана, Норвешке, Пољске, Словачке, Шпаније, Швајцарске.

У Црну Гору би, ако буду усвојени главни критеријуми Европске уније (ЕУ) да се рачуна опадајућа стопа заражених са коронавирусом, од првог јула могли да уђу држављани најмање 26 земаља, међу којима су од држава региона Словенија и Хрватска.

Национално координационо тело одлучило је у недељу да Црна Горе даљу политику отварања граница усклади са политиком и одлукама ЕУ чим оне буду коначне и саопштене.

Радио Слободна Европа објавио да се у смерницама Европске комисије (ЕК) о отварању спољних граница наводи да би за позитивну одлуку епидемиолошка ситуација требало да буде упоредива или боља од просека у ЕУ.

Стопа заразе, према тим смерницама, требало би да буде максимално 16 нових случајева на 100 хиљада становника, у последњих 14 дана.

Агенција МИНА податак о броју оболелих обрадила је користећи као изворе Светску здравствену организацију, Wорлдметерс, а узета је промена броја новоинфицираних од 14. до 28. јуна која је прерачуната на стопу од 100 хиљада становника за сваку од посматраних држава.

МИНА је анализирала податке из држава ЕУ, држава региона, Сједињених Америчких Држава (САД), Велике Британије, Русије, Турске, Швајцарске, Канаде.

Према том критеријуму у Црну Гору неће моћи да уђу држављани Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Косова, САД, Русије, Бугарске, Израела, Португала, Румуније, Шведске, Лихтенштајна.

У Црну Гору ће, између осталих, моћи да уђу држављани Словеније, Хрватске, Аустије, Белгије, Француске, Немачке, Грчке, Мађарске, Италије, Јапана, Норвешке, Пољске, Словачке, Шпаније, Швајцарске.

У анализираном периоду Србија има 24,8 ново оболелих на 100 хиљада, а Црна Гора 24,7.

Слободна Европа пише да и ако се усвоје препоруке ЕК, оне нису обавезујуће за земље чланице ЕУ, које могу индивидуално да наставе са спровођењем или укидањем рестриктивних мера за путовања грађана из такозваних трећих земаља.

Такође свака држава ЕУ има суверено право да индивудуално уведе или не, додатне превентивне мере за грађане који евентуално долазе из трећих земља, према којима су отворене границе.

Извор: Портал Нова С

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa