Инфо

29. јун 2020.29. јун 2020.
Фото Интернет

Фото Интернет

Почела жетва пшенице у Србији, пољопривредници сматрају да је ниска цена и најављују протест

Пољопривредници су данас започели жетву и први приноси су испод очекиваних, а откупне цене су 15 до 16 динара по килограму, ретко 17 због чега су незадовољни и поједина удружења предлажу протест, рекао је председник Управног одбора (УО) Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић.

Он је за Бету казао да се процењивало да ће просечан род пшенице у Србији бити 4,5 тона по хектару, али да је на првим пожњевеним ораницама род од 1,7 до 4,2 тоне, јер су последице суше у рано пролеће веће него што се очекивало.

"Слаб род, јер не верујем да ће бити у просеку већи од 4,2 тоне по хектару, и ниске цене неће обезбедити приход да се покрију трошкови производње", рекао је Јакшић.

Додао је да би приноси по хектару требало да буду шест-седам тона да би се са "овако ниским ценама" покрили трошкови.

Јакшић је подсетио да су произвођачи тражил да Републичка дирекција робних резерви која откупљује пшеницу за државне залихе, објави откупну цену од 22 динара по килограму да би остали откупљивачи и млинари имали неки репер и да понуде бар 20 динара по килограму, али да држава одуговлачи са објављивањем било какве цене.

Поједина удружења због тога, како је рекао, траже да се размотри могућности за протест.

"Једина сретна околност је што прве анализе квалитета пшенице показују да је доброг квалитета", рекао је Јакшић.
У Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије рекли су да нису надлежни да одговоре на захтев пољопривредника да држава објави цену за откуп жита за робне резерве, већ Републичка дирекција робних резерви и Министарство финансија које треба да издвоји новац за откуп.

Директор Удружења за унапређење производње и извоза жита и уљарица "Жита Србије" Вукосав Саковић рекао је да се у Србији очекује просечан принос од 4,5 тона по хектару иако има њива где је и три тоне.

"Нисмо навикли да у Војводини има њива где је принос три тоне, али има и оних на којима је принос седам тона, па се и даље процењује да ће просечан род бити 4,5 тона", рекао је Саковић.

Истакао је да је још сувише рано за поузданију прогнозу о висини рода и квалитету пшенице.

Саковић је, коментаришући захтев произвођача да држава објави откупну цену пшенице која се купује за робне резерве, рекао да су "прошла времена када су се цене административно утврђивале и да ће њих одредити понуда и тражња".

На питање да ли цена од 15-16 динара може да "покрије" трошкове и обезбеди зараду Саковић је рекао да "више нигде не постоји висока зарада и да и те цене могу да обезбеде мању зараду под условом да се пшеница производи на великим површинама, на пример од 100 хектара".

"Ако пољопривредник на производњи пшенице заради и 5.000 динара по хектару на сопственој земљи, укупна зарада на 100 хектара је пола милиона. Ако се земља узима у закуп рачуница је другачија као и када је производи на малој површини и због тога би мали произвођачи требало да се преорјентишу на производњу нечег другог", рекао је Саковић.

Проблем је, како је оценио, што је и у свету хиперпродукција пшенице и због тога су ниске цене, али како је рекао, од последњих седам година шест су биле рекордне по приносима, па су обезбеђивале и зараду.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa