Инфо

29. јун 2020.29. јун 2020.
Зеленовић: Озбиљна епидемиолошка ситуација у Шапцу

Зеленовић: Озбиљна епидемиолошка ситуација у Шапцу

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић данас је поручио да је у Шапцу озбиљна епидемиолошка ситуација, с обзиром да расте број позитивних случајева на Ковид-19.

- У односу на јучерашњи дан, имамо 16 позитивних случајева, 66 у протеклих седам дана, укупно 160 од почетка кризе. Када упоредите 85 случајева од завршетка првог таласа са 66 у последњој седмици, јасно је да је озбиљна епидемиолошка ситуација у граду Шапцу. На јутрошњем састанку Савета за здравље, анализирали смо ове бројеве, а закључци ће бити изнети у току дана на састанку Кризног штаба. Основни захтеви били су да Штаб донесе одлуке које би могле да ограниче велике скупове у затвореном и на отвореном простору, да град Шабац учини све да обезбеди већи број ПЦР тестова. Сви тестирани су позитивни, сви имају скоро исте симптоме, што значи да је Ковид-19 итекако присутан у нашем граду, поручио је Зеленовић.

На састанку Савета за здравство града Шапца са представницима свих здравствених установа донете су одлуке о заједничкој сарадњи.
- Пратићемо ситуацију. Када будемо видели закључке са републичког Кризног штаба, донећемо одлуке у том правцу и о свему правовремено информисати јавност. Дакле, град Шабац ће урадити највише што може у овом тренутку да заштити јавно здравље грађана Шапца, поштујући савете и одлуке епидемиолога у нашем граду.

Све је више суграђана који долазе у Ковид амбуланту, која је према препоруци Министарства здравља од 24. јуна, продужила радно време - радним данима од 07 до 20 часова, а викендом од 08 до 18 часова.

- Препорука је дошла због пораста новооболелих, не само у нашем граду, него у целој земљи. Ради се, углавном, о млађој популацији, од 20 до 40 година. Према суспектним пацијентима примењујемо све алгоритме које смо добили од Кризног штаба Владе РС у јануару ове године за ПСР и серолошко тестирање. На основу клиничког прегледа, крвне слике, сатурације кисоника и рендгентског снимка плућа, лекар процењује да ли је пацијенту потребан ПЦР тест. Индикација је да је био са Ковид-19 позитиним пацијентима, да је контакт био дужи од 15 минута у пречнику мањем од метар. Уколико је био у контакту са позитивном особом дужем од 15 минута, пацијенту се најпре раде антитела серолошким тестирањем, а потом ПЦР тестови. Следећа индикација је смештај у домове за старе или неки други колективни смештај, рекла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља.

На друштвеним мрежама, суграђани се жале да нема довољно ПЦР тестова.
- Онолико тестова колико добијемо од Завода за јавно здравље, толико и урадимо. Ако проценимо да је пацијенту потребан ПСР тест, а да га тог дана немамо, правимо списак и позивамо га сутрадан, када добијемо нову групу тестова. Јесте већи број оболелих, али су то пацијенти са лакшком клиничком сликом. Апелујемо да се смање контакти. Ово што се дешава резултат је великих окупљања на које су одлазили наши млади суграђани код којих је најчешће уочена ова инфекција, додала је др Станковић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa