Инфо

30. јун 2020.30. јун 2020.
Јанковић: Струка је изненађена временским оквиром појаве новог налета епидемије

Јанковић: Струка је изненађена временским оквиром појаве новог налета епидемије

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да увођење рестриктивнијих мера "долази у обзир" уколико не буду дале резултате нове епидемиолошке мере које се од данас примењују првенствено у Београду.

Он је за телевизију Пинк рекао да је суштина последњих одлука Кризног штаба за сузбијање епидемије да мере буду појачане дозом законске обавезе и контролом.

Најавио је да ће евентуално ограничавање рада ноћних клубова и кафића бити разматрано на седници Кризног штаба за сузбијање епидемије.

"Ту се преламају потребе о којима воде рачуна медицински стручњаци али и чињеница да огроман број људи може остати без посла ако животне активности сведемно на минимум. Свака држава тражи начин да штити становништво од вируса а да живот не стоји месецима или годинама", казао је Јанковић.

Додао је да корона вирус присутан у популацији има довољан потенцијал да науди грађанима.

"Све време смо знали да епидемија није готова, без обзира што смо се с правом надали да ћемо током лета имати нула случајева. Ми се сада налазимо у другом налету прве фазе и тренутно смо у четвртој недељи тога, по моделима можемо очекивати да такав талас траје шест до осам недеља", казао је Јанковић.

По његовим речима, у Србији је претходних дана више младих који су се заразили што како је рекао, осликава и механизам заражавања.

"То је с једне стране добро јер млади нису најризичнија група али у свакој групи има особа које су осетљиве а да то не и знају. Зато не бих стао иза идеје да треба допустити заражавање у име бржег стицања колектвног имунитета тако ћемо разбуктати епидемију и добити већи притисак на здравствени систем. Пречицом ићи до колективног имунитета није сврсисходно", оценио је имунолог.

Додао је да је струка изненађена временским оквиром у ком се догодио нови налет епидемије.

"Нисмо га још очекивали јер ув зраци и висока температура донекле одмажу вирусу, летње време успорава преношење, и епидемија је јењавала па смо очекивали да ће ићи природним током али као што видимо, није Србија једина земља која има други део првог таласа", додао је Јанковић.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa