Инфо

30. јун 2020.30. јун 2020.
Кисић Тепавчевић: Ако се не јавите лекару, епидемија убрзава као грудва снега

Кисић Тепавчевић: Ако се не јавите лекару, епидемија убрзава као грудва снега

Заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да је ситуација у Новом Пазару, где је тренутно највећи број оболелих по глави становника, колико је могуће сада под контролом.

Уколико од данас сви почну да се понашају одговорно и савесно, за очекивати је да се у наредних 10 до 14 дана значајно смањи трансмисија вируса у Србији, истиче Кисић Тепавчевићева.

Дарија Кисић Тепавчевић је, коментаришући раст броја оболелих од ковида 19 претходних дана, навела да постоји предоминација блажих и асимптоматских облика.

"Када су у питању већи бројеви, онда је значајан број за хоспитализацију, без обзира што у укупној структури они не представљају већину", наводи Кисић Тепавчевићева, која је и чланица Кризног штаба за сузбијање ковида 19.

Што се тиче Новог Пазара, где је тренутно највећи број оболелих по глави становника, истиче да је ситуација тамо колико је могуће сада под контролом.

Објашњава да су практично све особе које су инфициране у Новом Пазару морале да дођу у контакт са резервоаром заразе и при томе нису користиле опште превентивне мере.

"Све је много теже ако се касно јавите лекару"
Додаје да је битан параметар уколико се људи касно јаве лекару, као у Новом Пазару.

"Када је већ инфекција поодмакла и са различитим врстама компликација, онда је то све много теже, као грудва снега на низбрдици, када све убрзано постаје сложеније и сложеније", објашњава Кисић Тепавчевићева.

Што се тиче мере обавезног ношења маски у затвореном простору, која је на снази од јутрос у Београду, каже да је то важно иако има доста непознаница о вирусу.

Ипак, како је додала, оно што се показало током епидемије јесте да су опште превентивне мере итекако ефикасне у превенцији болести.

Какав ће бити даљи ток епидемије
Упитана када ће се донети одлука о ограничењу окупљања, указује да је ситуација прилично динамична и да се све одлуке доносе у зависности од актуелне ситуација.

Када је реч о даљем току епидемије, поново истиче значај примене превентивних мера и одговорног понашања.

"Уколико од данашњег дана почнемо да се понашамо одговорно и савесно, за очекивати је да у наредних 10 до 14 дана, ако не у потпуности престане, онда се значајно смањи трансмисија вируса у нашој земљи", наводи Кисић Тепавчевићева.
РТС

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa