Инфо

30. јун 2020.30. јун 2020.
Још два оболела у Шапцу

Још два оболела у Шапцу

На територији града Шапца, данас су утврђена још два случаја оболелих од коронавируса. За 15 лица која су тестирана, чекају се резултати. У Ковид амбуланти током протеклих десетак дана приметан је пораст оболелих, чак и дупло. У амбуланту се 20. јуна јавило 13 пацијената са тегобама, да би током недеље тај број растао са 24 на 44, а од 25. јуна чак на 94. Јуче је забележен највећи број, 116 случајева.

Углавном код свих особа је присутна повишена температура и кашаљ. Продужено је радно време Ковид амбуланте од 7 до 20 часова, сваким радним даном, и викендом од 8 до 18 сати. Такав потез уследио је по налогу Министарства здравља. Међу оболелима су највише млади од 20 до 40 година и према њима се спроводе сви алгоритми који су добијени од Института за јавно здравље и Кризног штаба Владе Републике Србије.

-Обавља се клинички преглед, мерење телесне температуре и контролише крвна слика. Потом се процењује дисајна функција. На основу овога лекар процењује да ли се ради о лакшем случају, средње тешкој или тешкој клиничкој слици. Затим пацијента упућују у Општу болницу на сликање плућа. Након тога видимо да ли пацијент има упалу плућа која је карактеристична за Ковид -19 инфекцију. Уколико пацијент има упалу плућа он се одмах хоспитализује. Сви лакши случајеви се упућују на кућну изолацију- каже директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.

Алгоритам по ком је раније функционисала кућна изолација је промењен. Раније су сви лакши случајеви транспортовани у привремене болнице на Сајам или у специјалну болницу Бања Ковиљача. Сада се они упућују у кућну изолацију. Она подразумева да се пацијент код кога је потврђен позитиван резултат, изолује наредних 14 дана.

Докторка Станковић је апеловала на све грађане да се стриктно придржавају мера, да користе посебне просторије, заштитну маску, да укућани буду изоловани, да се браве дезинфикују и често обавља дезинфекција руку.

-Сигурна сам да свака кућа има и старијих који су најризичнији. Осетљиви су и хроничари, а највише је захваћена млађа генерација. Сада су видљиви сви ефекти дружења и окупљања протекле две недеље- додала је на данашњој конференцији за штампу др Станковић.

Од данас поново ступа на снагу и одлука Кризног штаба да се носе заштитне маске у затвореном простору, да се поштује физичка дистанца, минимум један метар растојања. Сваки оболели након истека изолације од 14 дана биће позвани на ново тестирање. Контакти на Ковид 19 позитивних особа, одмах иду у кућну изолацију на 14 дана, али се они не тестирају.

Од 20. до 29. јуна укупно је прегледано у ковид амбулантама 609 пацијената, а тестирано (ПЦР тестом) 97. Тестирања се спроводе тестовима који свакодневно долазе из Завода за јавно здравље Шабац.

-У Ковид амбуланти постоје три улаза. Кроз главни улазе пацијенти са тегобама и пролазе дезинфекциони тунел. Од данас ради шест лекара, и замолила бих пацијенте за стрпљење. Сви ће бити прегледани. На други улаз Службе хитне медицинске помоћи улазе пацијенти који немају тегобе, али им треба тестирање због заказаних операција и дијагностичких процедура- објашњава докторка Станковић.

Све у свему нема разлога за панику, али је ситуација крајње озбиљна.

-Важно је истаћи да је скок броја лица која су се јавила у Ковид амбуланту, задњих десетак дана већи 10 пута. Данас је ситуација гора него јуче јер бележимо већи број оболелих. Због тога смо са Домом здравља испред Ковид амбуланте поставили шатор (столове и столице) како би људи могли да сачекају свој ред. Апелујем да се организација рада у Дому здравља прилагоди томе да грађани што мање времена проведу напољу по овим врућинама. Ситуација је забрињавајућа. Треба да више водимо рачуна шта ће се дешавати наредних дана. Овог тренутка 70 лица чека тестирање. Сви остали су послати кући уз сумњу да су заражени корона вирусом. Ми смо као град, на седници тима за ванредне ситуације понудили новчану помоћ за куповину додатних тестове и свега што је потребно. Два теста дневно нажалост нису довољна- констатовао је овом приликом градоначелник Шапца и комадант кризног штаба Небојша Зеленовић.

-Понудили смо и Дому здравља да преко Завода за јавно здравље уђе у појединачну набавку тестова на тржишту. Јако је важно да грађани буду благовремено обавештени и добију потпуну информацију да би знали како да се понашају. И поред тога, што смо добили добру вест да су скоро сви опремљени и имају све што им је потребно за рад у овим околностима наша понуда остаје. Додатно је остала набавка нових скафандера, чиме ћемо се бавити у наредних дана- поручио је Зеленовић.

Он је истакао да је јуче донета одлука за обавезну дезинфекцију објеката, употребу маски, постављање дезо-баријера, а појачана је и контрола над спровођењем ових мера. Свим привредницима су подељени посебни дезифицијенти како би могли да дезинфикују своје радне просторе.

Апеловао је на родитеље, ученике и наставнике да носе заштитне маске и да се суздржавају било каквих сувишних контаката. То су све ризична понашања која могу да доведу до погоршања ове ситуације.

Начелник Градске управе Милан Васић је овом приликом истакао да су практично враћене мере које су примењиване у марту и априлу. На 11 локација су постављени канистери са натријум-хипохлоритом. Он је позвао све суграђане да искористе ова доступна средства. У току је подела натријум-хипохлорита привредницима, како би могли да изврше дезинфекцију својих радних простора. Васић је позвао председнике стамбених заједница како би их упознао са мером враћања дезинфекције стамбених улаза и заједничких површина.

У Улици Јанка Веселиновића Комунална полиција обавља поделу средстава за дезинфекцију, а сви заинтересовани се могу јавити на контакт телефон 015/345-700.

Штабу за ванредне ситуације у Шапцу поново је установио меру обавезног ношења заштитних маски у затвореном простору, а то се посебно односи на банке, поште, финансијске организације, трговине и јавне институције. Већ је почео надзор од стране Одељења за инспекцијске и комунално послове и Одељења комуналне полиције а тиче се контроле ношења маски што ће у наредном периоду бити појачано. Могуће је и увођење нових мера, о чему ће грађани бити благовремено обавештени.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa