Инфо

1. јул 2020.1. јул 2020.
Немачка отворила границу за 11 земаља међу којима није Србија

Немачка отворила границу за 11 земаља међу којима није Србија

Немачка је данас саопштила да ублажава ограничења за долазак путника из 11 земаља које нису чланице ЕУ међу којима нема Србије, пренела је агенција АП.

Савет ЕУ је јуче усвојио препоруке о постепеном отварању граница ЕУ за држављане 14 земаља од 1. јула, међу којима су и Србија и Црна Гора, али Немачка није прихватила комплетну листу.

Црна Гора је остала на листи, а осим Србије изостављене су Алжир, Мароко и Руанда.

Препоруке које је јуче усвојо Савет ЕУ нису правно обвезујуће јер надлежност над управљањем граница искључиво припада државама чланицама.

"До доношења коначне одлуке Владе Савезне Републике Немачке ограничења путовања за српске држављане ће важити и након 30. јуна", објављено је на сајту амбасаде Немачке.

У обавештењу се наводи и да ће српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Савезне Републике Немачке улазак у Немачку бити дозвољен по правилу искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка, пише на сајту.

И Аустрија је данас објавила упозорење за путовања у земље Западног Балкана које нису део ЕУ због ширења вируса корона.

Министарство спољних послова објавило је на Твитеру да су упозорењем обухваћене Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија.

Хрватска је јуче најавила да на списак земаља према којима ЕУ од 1. јула отвара границе и међу којима су Србија и Црна Гора, додаје и БиХ.

Препоруке које је јуче усвојио Савет ЕУ, како је саопштено, темеље се на проценама епидемиолошке ситуације што ће се чинити сваке две недеље, а у случају наглог погоршања ситуације у некој земљи може се применити поступак "брзог одлучивања".

Главни критеријум је да број новозаражених на 100.000 становника у последњих 14 дана буде "близу или испод просека ЕУ" на дан 15. јуна када је просечан број новозаражених у ЕУ на 100.000 становника био 16.

Такође се тражи стабилан или опадајући тренд новозаражених.

Трећи критеријум односи се на укупан одговор сваке земље на епидемију ,укључујући тестирање, праћење контаката и извештавање као и поузданост и доступност података у трећим земљама, а у обзир ће се узимати и информације које доставе делегације ЕУ из тих земаља.

На списку који је усагласио Савет ЕУ налазе се Србија и Црна Гора, као и Алжир, Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Јужна Кореја, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Тајланд, Тунис и Уругвај.

Критеријуме, како је наведено, задовољава и Кина, али из те ће се земље моћи улазити у ЕУ ако Пекинг укине забрану за улазак грађана ЕУ.
Извор: Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa