Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
Зеленовић: У Шапцу драматична епидемиолшка ситуација

Зеленовић: У Шапцу драматична епидемиолшка ситуација

Ситуација у граду Шапцу је драматична, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић данас на конференцији за новинаре. У протеклих 5 дана, у ковид амбуланту се јавило 580 пацијената са тегобама сумњивим на ковид19, од којих се 136 јавило у току јучерашњег дана.

- Јуче је потврђен 21 позитиван случај. Да смо имали довољан број тестова, тај број би сигурно био већи. Због тога је на синоћ одржаној седници Штаба за ванредне ситуације закључено да се упути писмо Министарству здравља и молба здравственим установама на територији града Шапца за доставу тестова, с обзиром да је ситуација у Шапцу драматична. Тражили смо да нам Лабораторија Клиничког центра Ватрено око достави 200 тестова дневно, истакао је Зеленовић.

Према речима др Јасмине Станковић, директорке Дома здравља „Др Драга Љочић“, најугроженија је млађа популација, од 20 до 40 година, али се зараза шири и на старије особе.
- Јуче смо до сада имали највећи борј пацијената који се јавио у ковид амбуланту – 136 са симптомима који указују на инфекцију ковид 19. Данас смо, до 14 часова, прегледали 93 пацијента, а тестирали 37. Подсећам да шест лекара ради у ковид амбуланти радним данима од 07 до 20 часова, а викендом од 08 до 18 часова. Апелујем на суграђане да је јако важно да се јаве чим примете прве симптоме, да не чекају да се развије пнеумонија, када је лечење много теже. Сви пацијетни збринути су истога дана када се јаве у ковид амбуланту. Наставили смо да позивамо контакте позитивних пацијената, пошто их по новом алгоритму не тестирамо, него шаљемо у кућну изолацију. Од 14. јуна пратимо 347 контаката.

Милан Васић, начелник Мачванског округа поднео је извештај градских служби које врше појачан надзор над применом обавезујућих мера које су донете на седнициШтаба за ванредне ситуације 01. и 02. јула.
Вршена је контрола угоститељских објеката, летњих башти и трговина у вези са поштовањем мера Штаба за ванредне ситуације од 29.06. у ужем градском језгру. Контролисано је 268 објеката, од којих 66 нема дезо-баријеру, 32 средства за дезинфекцију руку на бази алкохола, а у 40 објеката запослени не носе заштитне маске. У тим објектима изречена је мера упозорења. Ситуација јесте мало боља, с обзиром да се у 130 објеката поштују мере, али је евидентно је да се не смањује број суграђана који се јавља у ковид амбуланту. Мишљења сам да досадашње мере не дају очекивани резултат, нагалсио је Васић.
Како је нагласио, Влада РС је јучерашњој седници прописала посебне мере за градове у којима је уведена ванредна ситуација.
- Очигледно је да наше предложене мере не дају резултат. Градска управа је известила Штаб за ванредне ситуације о измени и допуни уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19. Влада је на седници донела нови члан 9А, где је прописала могућност увођења ванредне ситуације и шта то подразумева. На састанку Штаба за ванредне ситуације очекујем доношење одлуке која је најбоља за Шабац, додао је Васић.

У првом пику првог „коронског“ таласа на територији Мачванског округа потврђено је 75 позитивних случајева. Од 20. јуна тај број се константно увећава.
- И то драматично. У протеклих 12 дана, потврђен је 121 нов случај. Имамо један потврђен смртни случај. Иако је тест био негативан, све што се десило, упућује на ковид 19. Просечна стопа смртности у граду Шапцу је 3,5% дневно, а последњих пет дана стопа смртности је 5,2%. Данас ћемо написати писмо СВИ у Шапцу, који је током кризе обављао тестове да видимо да ли могу поново да раде анализу тестова, уколико успемо да дођемо до њих. Урадићемо највише што можемо. Град Шабац ће платити тестове за сваког Шапчанина који жели да се тестира, који има тегобе сумњиве на ковид19. Враћено је више од 500 људи који имају тегобе, додао је Зеленовић.

На седници градског Штаба за ванредне ситуације, који је заказан за сутра ујутро у 09 сати, а у складу са одлукама републичког Кризног штаба, разматраће се могућност увођења ванредне ситуације. Према Васићевим речима, закон је јасан када су у питању услови који доводе до такве мере.
- Ванредна ситуација у граду, или општини, уводи се на предлог Штаба за ванредне ситуације и уводи је градоначелник, односно, председник општине. Уводи се у циљу спречавања опасне ситуације, или заустављања актуелне.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa