Инфо

4. јул 2020.4. јул 2020.
Градска управа Шапца: Апсолутне неистине шабачког повереништва СНС

Градска управа Шапца: Апсолутне неистине шабачког повереништва СНС

Поводом јучерашње конференције за медије повереништва Српске напредне странке у Шапцу на којој је кандидат за градоначелника СНС др Александар Пајић, између осталог навео да је у току уништавање доказа везаних за пословање Градске управе у протеклих шест година, а и раније, све у циљу да по промени власти, не би, на основу тих доказа, отпочело процесуирање одговорних, представници Градске управе Шапца организовали су конференцију за медије где су оптужбе одбацили као апсолутно неистините и злонамерне.

-Из дана у дан расте количина неистина коју износи СНС на својим конференцијама и сматрамо да је то превршило сваку меру и морамо да реагујемо због јавности. Градска управа и град Шабац су предмет контроле свих могућих инспекције, не само последњих шест, већ последњих осам година, како ресорног Министартства за локалну самоуправу, тако и других министарстава, али и Државне ревизорске институције. Предмет контроле нису били, наглашавам, поједини сегменти рада, него целокупно пословање Градске управе контролисано сваке године, од првог до последњег папира за шта постоје валидни извештаји и у свим тим извештајима стоји да су Град и актуална Градска управа радили у складу са важећим законима. Покушао сам, али нисам успео да пребројим све контроле које смо имали од Инспекције рада, Министарства рада, управног инспектора, Министарства локалне самоуправе. Контроле су биле сваки месец, уз контролу ДРИ која контролише на годишњем нивоу целокупан рад и сви извештаји су јавно доступни и у свима стоји да радимо у складу са законима. Остављам могућност да господин Пајић не зна ту чињеницу, али у 21. веку се не послује само папирима, већ постоји и електронска управа, а град Шабац већ годинама ради преко електронске писарнице. Сваки документ има електронски запис сачуван на серверу. Шабац је један од водећих градова у фунцкионисању Е пословања и ми смо пример добре праксе - рекао је начелник ГУ Милан Васић и додао да је дао одобрење представницима СНС да 24 сата бораве у Градској управи још од изборне ноћи.

-Од изборне ноћи представници СНС проводе 24 сата у згради Градске управе и они чувају закључане канцеларије и зато изјаве какве даје др Пајић нису само неистине, већ су скандалозне, јер не постоји могућност да се тако нешто деси. Наравно, у Градској управи је модеран систем видео надзора и портири и представници СНС.

Васић је одбацио оптужбе да у Градској изборној комисији неко спроводи закулисне радње напоменувши да је правна процедура таква да Управи суд треба да одлучи по жалбама, а да је тај исти Управни суд одлучио да се избори понове на 27 изборних места, па се пита да ли онда Управни суд спроводи закулисне радње. Осврнуо се и на излагање Бојане Чуровић, чланице ГИК испред СНС, на истој конференцији за медије.

-Немам право да комнтаришем рад Градске изборне комисије, али сматрам да је дегутантно да под логоом СНС госпођа Чуровић говори о независности и на другој страни притисцима. То је госпођа против које се види кривични поступак, јер је покушала, на незаконит начин да укључи међу документе при пријави изборне листе СНС и документ који ту није постојао. За то постоје сведоци, урађен је записник и позивам тужилаштво да објасни јавности шта се дешава са тим поступком - додао је Васић, подсетивши при томе да је поднето 30 кривичних пријава против председника бирачких одбора и заменика председника за различито чињење и нечињење незаконито током изборног процеса и то са конкретним именима и доказима

О електронском пословању и партиципацији ГУ при унапређењу у овој области у целој Србији, говорила је помоћница градоначелника Јелена Топаловић. Град Шабац учествује у раду више радних тела формираних на нивоу државе где даје допринос унапређењу електронског псоловања, нагласила је Топаловић.

-У изради законских и подзаконсих актова посебно везаних за унапређење електронског пословања у великој мери учествује НАЛЕД чији смо ми члан и то као првава локална самоуправа у Србији. Чланови смо Савета за електронску управу при НАЛЕД-у, чији сам ја потпредседник као представник локалних самоуправа у Србији. Активно са НАЛЕД учествујемо у припреми правних аката на нивоу државе и наше сугестије и препоруке су увек добродошле. Један од последњеусвојених закона, Закон о архивској грађи, посебно важан свима који се залажу за дигитализацију управе, односни увођење електронске управе као део акционог плана Владе Србије од 2020. до 2022. године. Ми смо чланови Радне групе Владе "Партнерство за отворену управу", учествујемо у раду "Радне групе за отварање података", такође формирана од Владе. Ми смо међу првима у Србији донели Локални акциони план за отворену управу". КОд нас функционише Систем ФУК, Систем финансијског управљања и контроле на који надовезујемо Систем за управљање документима, управо везан за све поменуто и наш финални циљ да се оствари могућност и електорнског достављања и могућност електорнског архивирања - представила је Јелена Топаловић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa