Инфо

7. јул 2020.7. јул 2020.
Фото: Депоситпхотос, ХаyДмитриy

Фото: Депоситпхотос, ХаyДмитриy

СЗО: Епидемија се убрзава, све више доказа о преношењу ваздухом

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је вечерас да се појављују докази о ширењу корона вируса ваздухом упозоравајући да се "епидемије убрзава у свету".

"Признајемо да се појављују докази и због тога морамо да будемо отворени и разумемо све путеве преношења (вируса)", рекла је званичница СЗО Бенедета Алегранци (Бенедетта Аллегранзи).

Група светских научника у понедељак је упозорила на ту могућност.

"Не треба да искључимо могућност преношења вируса ваздухом на јавним местима, посебно пуним људи. Још треба да прикупимо и размотримо доказе", рекла је она препоручујући проветравање затворених простора и држање физичког одстојања. "Када то није могуће онда препоручујемо ношење заштитне маске", додала је она.

Међународна група од 239 научника позвала је у понедељак СЗО и друге надлежне да признају да корона вирус може да се шири у ваздуху знатно даље од два метра и да у складу с тим промене смернице за превенцију.

У писму објављеном ове недеље у научном часопису Универзитета Оксфорд (Цлиницал инфецтиоус дисеасес), аутори су навели су да су истраживања показала "изван сваке сумње" да вируси могу да путују кроз ваздух десетинама метара и да су анализе показале да исто важи и за нови корона вирус.

Са своје стране, генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гребрејесус (Гхебреyесус) упозорио је данас да епидемија наставља да се шири и да још није достигла врхунац.

"Иако се чини да је број мртвих стабилизован на светском нивоу, неке земље су учиниле велики напредак у смањењу број мртвих, док у другим земљама тај број наставља да расте", рекао је Гребејесус и додао да је 11,4 милиона људи у свету инфицирано корона вирусом и да је умрло више од 535.000 људи за шест месеци.
Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa