Инфо

8. јул 2020.8. јул 2020.
Светски медији: "Ухапсите Вучића"

Светски медији: "Ухапсите Вучића"

Медији широм света пренели су информације из Београда, наводећи да је народ изашао на улице озлојеђен увођењем рестриктивних мера које је најавио Вучић.

Сви констатују да су мере предвиђене због пораста оболелих од коронавируса, али такође наводе да незадовољство грађана није само због мера, већ да је један од највећих криваца за лошу актуелну здравствену ситуацију заправо аутократски режим који је пре времена укинуо претходна ограничења како би се учврстио на власти на парламентарним изборима.

“Хаос у Београду, хиљаде демонстраната против Вучићевог полицијског часа, део упао у Скупштину, дошло је до окршаја”, наслов је загребачког “Јутарњег листа”.

Колеге из “Вечерњег листа” су под сличним насловом констатовале да је “Драма у Београду. Протестанти су бакљама упали у Скупштину и вичу: Ухапсите Вучића!”

Холандске “Дневне новине” су међу првима у Европи навеле да у Београду трају протести после нових мера које је најавио Вучић, као и да су десетине демонстраната ушле у зграду парламента.

“То су учинили убрзо пошто је председник Александар Вучић најавио нове рестриктивне мере граду после новог оживљавања коронавируса. Демонстранти бурно захтевају да влада укине мере. Хиљаде их је на улици, а десетине су стајале у згради парламента и скандирале ‘Ухапсите Вучића’ и “Полицијо, идите на Косово”. “Полиција је сузавцем избацила групу из зграде”, пише дневник из Ротердама.

Италијански “Темпо” пише да су се демонстранти окупили испред парламента у Београду, јер је председник Србије Александар Вучић најавио нове рестриктивне мере за решавање проблема с коронавирусом.

“Неки демонстранти су провалили у парламент, али их је полиција наводно одбила. Многи демонстранти су се окупили без маски, док се у Србији здравствена ситуација погоршала”, наводи “Темпо”.

Амерички “ABC news” констатује да су “Срби поново окупирали парламент пошто су опет уведене ванредне мере.”

“Хиљаде људи протестују због најаве председника Србије да ће затварање бити поново уведено пошто је балканска земља пријавила највећи број смртних случајева у једном дану због коронавируса. Многи криве аутократског српског председника за укидање претходних мера забране рада како би се учврстио на власти на парламентарним изборима. Фудбалске и тениске утакмице играле су се пред препуним трибинама, а избори су одржани 21. јуна, упркос упозорењима стручњака да би масовни скупови без друштвеног дистанцирања могли да доведу до новог таласа вируса”, објавила је америчка телевизија на свом сајту.

Шпански “Конфеденсијал” преноси да је, после Вучићевих мера које је опозиција критиковала као ауторитарне, хиљаде људи изашло на улице у центру Београда да искажу протест.

Извор: Правда
Фото: Јутјуб

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa