Инфо

8. јул 2020.8. јул 2020.
Зеленовић: У шабачку болницу смештено 100 пацијената

Зеленовић: У шабачку болницу смештено 100 пацијената

На данашњој конференцији за новинаре решена је ситуација у вези са ПСР тестовима, која је збуњивала Шапчане. Лабораторија КЦ Ватрено око не ради више тестове за Шабац, него ВСИ, који има 2.000 тестова, али не може да уради анализе за више од 100 дневно. Од тога, 90 за Дом здравља и 10 за Општу болницу. Недавно смо добили податке од 03. јула. Чекамо резултате тестова за 04, 05. и 06 јули, за 234 особе. Када узмемо у обзир још 70, који су јуче узети и враћени из Ватреног ока, то је укупно 304 теста.

- Јуче смо имали регистрована 140 случаја. Данас их је 45, за сада, и чекамо резултате за још 90. Резултати ће бити готови између 17 и 18 часова. Поред тога, чекамо 234 теста која су узоркована 04, 05. и 06. јула и налазе се у лабораторији Ватрено око у Београду. Такође, чекамо судбину за 70 тестова које је узео ЗЗЈЗ и ОБ Шабац, које је Лабораторија Ватрено око одбила да прими јутрос. Треба помоћи и ВСИ да стигне да уради више тестова на дневном нивоу, јер је очигледно да 90 није довољно. Све време настојимо да имамо што више тестова. Препоруке свих лекара је да суграђани имају што мањи број контаката, реакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и апеловао на суграђане да то испоштују.

Градоначелник је додао да су пооштрене мере уз организовану акцију са Домом здравља, ЗЗЈЗ, Полицијском управом и Комуналном полицијом, допринеле да се лица која су евидентирана као позитивна ставе под надзор. Имамо 830 контакта. Према извештају ПУ Шабац, сва лица која су у самоизолацији поштују прописане мере.

Према речима др Јасмине Станковић, директорке Дома здравља, јучерашњи дан је облежио највећи број пацијената, који су се јавили у ковид амбуланту. Укупно 196.
- Због тога смо појачали рад ковид амбуланте. Поподне је радило 7 лекара, а данас 8 како бисмо изашли у сусрет нашим суграђанима да се што пре прегледају. Од 196 пацијената, тестирали смо 90. Било је потребе за додатним тестирањем, али с обзиром да је капацитет ВСИ 90, пацијенте смо позвали да дођу јутрос тако да ће сви бити тестирани. Од јучершњих 80 за које смо добали резултате око 17 часова, 55 је било позитивних, 25 негативних. Јутрос је однето 90 узорака и данас очекујемо резултате. Такође, јуче смо 17 пацијената тестирали серолошким тестовима. Апелујем да се наши суграђани што раније јаве на преглед, уколико имају повишену температуру, кашаљ, посебно ако траје дуже од три дана, кратак дах, као и губитак чула мириса и укуса, да не би дошли до фазе када се развије средње тешка и тешка клиничка слика. Такође, апелујем да пацијенти не узимају терапију на своју истакла је др Станковић.

У Општој болници Шабац обезбеђена је дезо баријера између црвене и сиве зоне.
- У болници је смештено 60 лица која се налазе у црвеној зони на грудном и делу интерног одељења. На инфективном одељењу налази се 40 пацијената. Тренутно је у болници око 100 људи. Капацитет је 120 кревета на сва три одељења, али проблем представљају кисеоничка места, којих нема довољно. У овом тренутку, ради се на проширењу кисеоничких места. Пацијетни са тешком клиничком сликом шаљу се у Београд. Још увек немамо податак колико је тих пацијената, као и смртних случајева повезаних са ковидом. Ситуација је јако озбиљна, додао је Зеленовић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa