Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
Корона повећала плаћање картицама

Корона повећала плаћање картицама

Током маја корисници су 70 одсто више плаћали Виса картицама у односу на март месец прошле године. То, како је саопштила ова картичарска компанија, показују резултати првог регионалног истраживања "У корак са дигиталном будућношћу" спроведено на узорку од 500 корисника картица у земљама региона, старости од 18 до 55 година.

Према подацима истраживања, сваки четврти грађанин Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе данас редовно користи бесконтактне картице, али је лидер у региону по употреби бесконтактне технологије Северна Македонија, где чак 68 одсто испитаника користи ову методу приликом плаћања.

“Са друге стране, Албанија бележи најнижу употребу – тек један од 10 потрошача плаћа на овај начин, али су купци у овој земљи мотивисани да се боље упознају са овом технологијом и користе њене користи”, истичу у компанији “Виса”.

Као главне предности употребе бесконтактних картица истичу се брзина (52 одсто корисник), једноставност руковања (46 одсто) и практичност (43 одсто). Око 36 одсто купаца који не користе бесконтактне картице као разлог наводе то што им банка није понудила такву могућност, док 14 одсто истиче да не знају да постоји таква опција у Србији, или су пак забринути за безбедност током коришћења.

Око седам одсто корисника признало је да није сигурно како се употребљавају бесконтактне картице. У исто време, готово сваки десети потрошач у нашој држави користи мобилни телефон за бесконтактна плаћања, док је 64 одсто упознато са опцијом мобилног новчаника.

Око 51 одсто корисника је изразило жељу да плаћа апликацијама на мобилним телефонима у будућности, док је 35 одсто одушевљено таквом могућности. Већина испитаника истакла је практичност као позитивну околност оваквог вида бесконтактних трансакција и то што захваљујући овој опцији могу да оставе картице и кеш код куће.

Једна петина испитаника сматра да је овај вид плаћања забаван и интересантан јер желе да буду у тренду са остатком света. Као главни недостаци мобилног новчаника наведени су безбедност и ограничен број места где су оваква плаћања могућа.

“Пандемија је променила потрошачке навике и утицала на прихватање нових технологија приликом плаћања. Скоро половина грађана региона исказала је велико интересовање да у будућности користи мобилно бесконтактно плаћање. У складу са тим, управо смо представили Аппле Паy услугу у Србији, захваљујући којој корисници Виса картица Раиффеисен банке могу да уживају у додатнимпогодностима и плаћају робу и услуге једноставним прислањањем свог мобилног телефона. Почетком године ова услуга стигла је у Црну Гору, а у плану нам је да дигитални новчаник представимо и другим земљама региона и повежемо их иновативном, сигурном и безбедном платном мрежом”, рекао је Владимир Ђорђевић, генерални директор компаније Виса за Југоисточну Европу.

Виса је недавно у свим земљама Југоисточне Европе повећала максималан износ за бесконтактне трансакције за које није неопходан унос ПИН кода. У Србији је тај лимит увећан на 5.000 динара.
Нова.рс

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa