Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
Амнести: Полиција Србије мора да престане с насиљем над демонстрантима

Амнести: Полиција Србије мора да престане с насиљем над демонстрантима

Међународна организација Амнести интернешенел (АИ) затражила је данас од српских власти да покажу суздржаност на наредним протестима и да осигурају право грађана да демонстрирају мирно и без страха од репресије.

Истраживачица организације АИ за Балкан Јелена Сесар рекла је да слике на којима се види како српска полиција баца сузавац и шок-бомбе неселективно у масу и како пребија демонстранте и пролазнике изазивају "озбиљну забринутост".

Она је навела да несразмерна употреба силе над свим учесницима демонстрација није оправдана, иако су власти одговорне за обезбедјивање јавног реда и за реаговање на појединачне насилне инциденте.

"Тешке мере те врсте какве смо видели у последња два дана крше права оних који мирно протестују и само ће повећати тензије и испровоцирати непријатељство, што води ка ескалацији ситуације", казала је Сесар.

Рекла је и да "додатно забрињавају веродостојни извештаји" о полицијској употреби камера за препознавање лица у Београду за идентификацију демонстраната.

"Амнести интернешенел се противи коришћењу технологије препознавања лица за масовни надзор, на пример на протестима. Нова технологија, још у великој мери нерегулисана, има тенденцију да диспропорционално циља одређене групе људи, што може обесхрабрујуће да утиче на право на протест", додала је Сесар.

АИ подсећа да су хиљаде људи изашле на улице Београда и других већих градова Србије да протестују због одлуке владе да поново уведе полицијски час после раста број заражених корона вирусом.

"Људи су протестовали због начина на који је влада управљала кризом, укључујући одлуку председника Србије Александра Вучића да укине првобитна ограничења уочи парламентарних избора 21. јуна", наводи се у саопштењу.

Прве ноћи протеста, додаје АИ, сукоби су трајали до јутра, а у насиљу су повређене десетине демонстраната, укључујући неке пролазнике и неколико акредитованих новинара.
Beta

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa