Инфо

10. јул 2020.10. јул 2020.
Зеленовић: Град чини све што је могуће да заустави ширење вируса

Зеленовић: Град чини све што је могуће да заустави ширење вируса

Током последња 24 сата у Шапцу је потврђено 139 позитивних узорака на коронавирус, а прегледано је 246 грађана истакнуто је данас на конференцији Штаба за ванредне ситуације у Шапцу.

-Данас је укупно 139 позитивних на коронавирус, од чега је 82 од 100 тестираних у Ветеринарском специјалистичком институту (ВСИ) у Шапцу, 73 у ковид-амбуланти и девет у Општој болници „Лаза К. Лазаревић“. Остали подаци од 139 су пристигли од 4. јула тестираних у „Ватреном оку“. У овом тренутку чекамо да стигне још 150 тестова из „Ватреног ока“ а односи се на датуме 5. и 6. јул - рекао је комадант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Општа болница у Шапцу у овом тренутку има 99 пацијената који су примљени у црвену и сиву зону. Поред тога на чекању је још 10 пацијената.

-Попуњени су капацитети на грудном и интерном одељењу (црвена зона) и инфективно одељење (сива зона). Црвено одељење има 77 болесника, од којих је 14 примљено данас . У сивој зони се налазе 22 болесника, седам је дошло данас, а на чекању је десет. Данас ће бити отворен и хирушки блок. О томе ме обавестио директор ОБ у Шапцу- каже Зеленовић.

Током јучерашњег дана било је евидентирано 766 контаката, што је утврђено од стране Полицијске управе и Позивног центра у Шапцу (746 лица су они позвали, док су у 20 случајева ишли у не најављене посете).
-Данас је овај број већ 1.040 контаката, што је, признаћете драматичан скок. Наша одлука да тражимо и инсистирамо уведемо ванредну ситуацију била је правовремена и тачна, објаснио је Зеленовић и поменуто илустровао податком: "За шест дана добили смо 540 оболелих што јасно указује на потребу хитног реаговања".

Према речима др Јасмине Станковић директорке Дома здравља јуче је у ковид-амбуланти Дома здравља забележен највећи број, 246 пацијената који су прегледани.

-Код свих пацијената који су прегледани сумња се на ковид 19 инфекцију. Сваки дан говорим да је највећи број. То значи да су наши суграђани схватили озбиљност ситуације, да се одазивају на прегледе. Оно што могу да им поручим је да ће сви бити прегледани, само је потребно да буду стрпљиви. Здравствени радници улажу изузетан труд и напор на овим врућинама. Јуче смо добили резулатате за 100 тестираних од претходног по договору са ВСИ. Дакле од 100 тестираних ПЦР тестом 77 је позитивно, 27 негативно. Број тестираних је коригован 80, тако ће бити сваки дан. Серолошких тестова је урађено осам. Наставићемо даље овим темпом. Ангажовано је осам лекара- рекла је др Јасмина Станковић.

Она је посебно скренула пажњу грађанима да имају разумевања. Контакти заражених не морају да долазе на преглед, да не стварају гужву ако немају симптоме. Подсетила је да ковид 19 пацијенти са лакшом клиничком сликом, након прегледа лекара и стручне процене иду у кућну изолацију са одговарајућом терапијом.
-Апелујем на све суграђане који имају температуру дужу од три дана, отежано дисање или кратак дах, да се јаве и не чекају дуго у кућним условима.

Др Станковић се осврнула и на информацију да је Општа болница постала ковид-болница и овом приликом истакла да још увек чекају инструкције од Министарства здравља.

-Ми ћемо поступити у складу са том инструкцијом. Све ће бити организовано у складу са новонасталом ситуацијом. Дакле, контактирала сам данас Министарсво здравља где ми је речено да ћемо дубити инструкцију. Наглашавам да ћемо вас обавестити како ћемо поступати са пацијентима који нам се обраћају из неких других разлога -наглашава др Станковић.

Опширније у штампаном издању...

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa