Инфо

11. јул 2020.11. јул 2020.
Први смртни случај у Шапцу у новом таласу епидемије

Први смртни случај у Шапцу у новом таласу епидемије

У Шапцу је забележен први смртни случај у другом таласу епидемије као последица деловања вируса Ковид 19. Реч је о пацијенту преминулом у Општој болници, сада Ковид болници, Саопштено је на редовној конференцији за медије Градског штаба за ванредне ситуације. Више подата о жртви требало би да изнесе Општа болница.

У Шапцу је забележено нових 90 регистрованих оболелих од Ковида у претходна 24 сата.

-На данашњи дан имамо 90 нових позитивних, 58 у Дому здравља, 12 у Општој болници и Заводу за јавно здравље, а преостало су лица за које су стигли налази из Торлака. Ово су налази стигли од 4. и 5. Јула, још увек нису стигли сви резултати за 5. и 6. Јул и чекамо још 119 резултата. Укупно 741 особа позитивн на Ковид у нашем граду, што је готово десет пута више од 75 регистрованих у периоду претходне кризе. Ми смо 29. Јуна имали 116 лица која су се јавила у Ковид амбулатну, дан касније 131 особа, првог дана јула 136, другог 162, трећег 168, а у последња два дана 246 прекључе и 245 јуче. Лекари истичу да сва лица имају исте тегобе. Тестира се у просеку 70, у последња два дана 80 лица, а 70 до 80% теститраних дневно су позитивни. Тестова имамо колико имамо, али немамо довољно – нагласио је командант Градског штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић и додао да подаци нису охрабрујући ни у Општој болници.

-Тренутно је у Општој болници 140 лица, 116 су у црвеној зони, а у сивој 24. Нажалост, имамо једно лице преминуло од Ковида 19. Тамо је такође велика борба, успостављање система у складу са новим околностима и захваљујем се свим лекарима, техничарима, медицинским сестрама и свим који раде у Општој болници, која је под огромним пристиском. Сваки дан пристижу нови пацијенти. Обавештени смо да су добили неопходни контингент додатне опреме током ноћи. Повећава се број кисеоничких места. Колико може Штаб ће помоћи.

Јучерашњи дан је донео највише прегледаних пацијената у Ковид амбуланти Дома здравља, а због ограниченог броја тестова нису у могућности сви да се прегледају.

-Тестирали смо ПСР тестом 80, колико може да прими лабораторија Ветеринастрског специјалистичког института из нашег дома здравља. Добили смо упут да оне које тестирамо данас и сутра , да број тестираних не пређе 120 и те резултате носимо у понедељак ујутру, а резултати ће бити исти дан увече из разлога што Лабораторија сутра прави паузу са тестирањем узорака које будемо послали. Серолошки је тестирано шест пацијената. С обзиром на високе темепратуре, апелујем на суграђане који долазе на преглед, како су иначе фебрилни, сачекају у хладу, испод белих шатора, а неки могу и на други улаз из Службе хитне медицинске помоћи, јер тамо такође имају хлад и клупе, а ми ћемо доносити и воду. Све у циљу да не буде погоршања здравстзвеног стања. Сви ће бити прегледани, добити одговарајућу терапију, а ко не буде тестиран биће на списку за тестирање у складу са капацитетима лабораторије – рекла је директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић, предтавивши новине за наредни период што се тиче снимања плућа код пацијената са сумњом на пнеумонију.

- Уколико лекар процени да пацијент има пнеумонију биће упућен на РТГ снимак у хируршки блок што је нова информација. Биће преподневни термини и наши лекари и сестре ће правити списак и водити групу планирану за снимање плућа. Добила сам и информацију да ће у ковид болници, односно ОПштој болници која је сада ковид болница, уз црвену зону, имати и део зелене зоне где ће бити примани пацијенти који су ургентни, хитни. Ја сам у контакту са др Миломиром Максимовићем и стално ћемо извештавати о томе. Наша Хитна помоћ биће у сталној комуникацији са ургентним пријемом за збрињавање најургентнијих пацијената биће упућивани у Општу болницу у Лозницу и Општу болницу у Ваљеву, по процени лекара, у скалду са тегобама које буду имали и уз телефонску најаву да се довозе такви пацијенти. Ургентни пријем, на овај начин, почиње са радом од понедељка, а до тада ће пацијенти, уколико буде потребе, бити упућивани у ова два града. Учинићемо све, а апелујем на суграђане да не чекају дуго са тегобама, уколико имају високу темепратуру дуже од три дана позивам да се јаве обавезно. Циљ је да буде што мање пацијената са тешком и средње тешком клиничком сликом.

На електронској седници Штаба предложене су нове мере у сузбијању ширења вируса.

-Предложено је на Штабу, електорнској седници, да се ограничи рад продавница и киоска, такође до 20 часова, јер се тамо стварају редови, а изузети су само апотеке и бензинске пумпе. Чинимо све што можемо и још једном апелујем и молим све да се придржавају савета о ношењу маски, дистанци, да смање изласке, како би помогли себи и здравственим установама у граду. Иако смо пре шест дана били локална самоуправа која измишља ванредну ситуацију, јуче смо чули од премијерке да смо једно од жаришта, тако да то показује колико је ситуација озбиљна код нас. Очекујемо од Републиког штаба да предузме нове мере, јер ми радимо у складу са оним што нам Закон дозвољава- изјавио је Милан Васић, начелник Градске управе подсећајући да је контрола поштовања мера редовна, те да је у појачаном надзору над радом угоститељских објеката који уочено осам објеката који не поштују ту меру и против њих ће бити поднете одговарајуће пријаве.

Командант Штаба је још једном нагласио да би бројеви у Шапцу били и већи знатно када би било довољно тестова.

-Скоро 750 заражених је већ драматичан податак, али је чињеница да би тај број био и три пута гори да смо имали довољно тестова. Ако вам се јави 265 лица у Ковид амбуланту, а ви имате само 80 тестова, уз то је проценат позитивних у односу на тестиране 70,80 %, математика каже да би вероватно било између 200 и 210 новозаражених, односно позитивних. Шабац нема најдрастичније мере, ми имамо мере које имају сви градови који су прогласили Ванредну ситуацију и ми делујемо у скалду са Уредбом Владе Србије. Град Београд има посебну одлуку и посебну меру али се Шабац по епидемилошкој слици не разликује од Београда, само они немају довољно тестова да добију реалну слику. Са овим што ми имамо, показујемо и доказујемо озбиљност ситуације у целој Србији - додаје Зеленовић, истичући да су могућности мера на нивоу града ограничена Уредбом.

-Неко ће рећи да су ово строге мере, неко не, али ми пратимо ситуацију и уколико се побољша, наравно да ћемо релаксирати мере. У првој кризи смо доносили озбиљне мере, али смо и први отворили пијаце, живот се одвијао на најбољи могући начин колико је ситуације дозвољавала. Ми не можемо да пропишемо драстичније мере од ових, нити би то желели, јер верујемо грађанима и апелујемо на њихову свест, верујемо да ћемо успети са овим мерама. Видећемо шта ће предузимати Влада и Кризни штаб. Ми не можемо да донесемо одлуку да маска на отвореном буде обавезна, ми смо донели да је обавезна у затвореном простору, као и дистанца и видећемо до понедељка како ће се ситуација одвијати. Јасно нам је да су угоститељи, не својом кривицом, у најтежем положају, разумемо да су кирије исти, да набавне цене нису ниже, да су порасле акцизе и трудићемо се где год је могуће да помогнемо, где су наше могућности, а у складу са чувањем здравља суграђана. Прва смо локална самоуправа која је укинула за ову годину таксе за летње баште и они до краја 2020. године неће плаћати ту такцу. Понављам, ситуација је драматична у Шапцу, а сигуран сам да је и у Србији иста, негде и гора него у Шапцу, само немају довољно тестова да докажу подаци то. Није наша одлука да Општа болница постане Ковид болница, то је одлука донета на нивоу државе, не знамо разлог, али морамо да је поштујемо и да помогнемо колико можемо.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa