Инфо

12. јул 2020.12. јул 2020.
Петровдан

Петровдан

Српска православна црква и православни верници обележавају данас велики празник Петровдан. Дан сећања на хришћанске светитеље и апостоле Петра и Павла. Ово је један од најважнијих празника у летњем циклусу празника.

Празник је посвећен сећању на Светог Петра првог међу Јеврејима који је примио Хришћанство, један је од Апостола, а по смрти Исуса Христа одлази у Рим где је био први епископ и сећању на Светог Павла, рођеног као Савле. У почетку је Савле био фарисеј и прогоитељ Хришчана, али је на путу ка новом прогону доживео просветљење, поставши верни следбеник Хришћана.

Петар и Павле су погубљени због проповедања Хришћанства у време владавине цара Нерона.

Код нас се верује да је Петровдан дан када јесен све више долази до изражаја, а време почиње да се мења. Обичај је да се пале лиле уочи празника. Лиле се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Обично се то ради на местима где се народ окупља, на трговима, раскршћима и у томе учествују деца и омладина. Паљење ватре и лила симболише на она времена када су христоборни цареви прогонили и мучили хришћане, везујући их за дрвене стубове, натапајући их смолом и палећи их. Њихова тела су тада горела као буктиње, осветљавајући тргове као данас симболичне ватре и лиле.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa