Инфо

12. јул 2020.12. јул 2020.
фото: www.kamatica.com

фото: www.kamatica.com

Ковид рачуни до 15. август

Предузетници у Србији којима је 7. јула легла и трећа, последња транша помоћи у виду државних минималаца, до 15. августа морају да подигну та средства, после чега се ови ковид рачуни аутоматски гасе и сва средства која су се затекла на њима се враћају у буџет.

Поједини предузетници са личном зарадом још размишљају да ли им се подизање ових 90.000 динара исплати, јер им и даље није јасно да ли ће платити стандарну суму пореза и доприноса на минималну зараду коју су себи одредили, или ће морати да ова плаћања обрачунају на 30.000 динара.

Ово питање мучи предузетнике са личном зарадом још од доношења Уредбе о директним давањима привредним субјектима у приватном сектору у априлу, јер, како је еКапија већ писала, та Уредба није дала никаква ближа упутства о томе, а у појединашним случајевима предузетници су добијали често недоречена мишљења Министарства финансија. Први минималци су у мају легли на рачуне, а званичног става о томе још није било.

Сада, према речима Александра Васића, оснивача компаније Пословни саветник, та проблематика коначно је разрешена, али на штету предузетника са личном зарадом.

– Према ставу Министарства финансија, паушалци дижу минималац без икаквих ограничења, дакле плаћају своје стандардне порезе и доприносе, али они предузетници који су на исплати личне зараде морају да обрачунају порезе и доприносе као да им је нето зарада у износу минималца – наводи Васић за еКапију.

Трећа, мала група предузетника су, додаје Васић, они који нису паушалци а плаћају порезе и доприносе по решењу и они такође могу да пребаце минималац у целокупном износу, без икаквих обрачуна.

Каматица/Екапија

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa