Инфо

13. јул 2020.13. јул 2020.
Фото Интернет

Фото Интернет

Радовановић: За 20 дана се може смањити епидемија али уз стриктно поштовање мера

Епидемиолог Зоран Радовановић оценио је да није немогуће за 20 дана преокренути ситуацију са корона вирусом ако се "или уведу најрестриктивније мере, или у потпуности поштују прописане", али је изразио сумњу да ће се то у Србији и догодити.
Радовановић је за агенцију Бета рекао да тај сценарио није много вероватан, јер се мере не поштују стриктно јер је кризни штаб прокоцкао поверење грађана".

"Уколико кризни штаб успе да поврати поверење, ако изнесу праве податке о зараженима, ако признају да су лагали у политичке сврхе и кажу да ће од сада радити у интересу грађана, и ако им грађани поверују и почну да стриктно поштују мере, ситуација се може знатно побољшати за три до четири недеље", оценио је Радовановић и додао да је он лично скептичан да ће се то десити.

Сматра да су надлежни прокоцкали шансу да се Србија релативно добро избори са короном, оног тренутка када су за потребе предизборне кампање укинули све мере, те да је сада тешко рестриктивне мере увести поново.

"Суштина је да су због избора пустили да се вирус поново размахне, и да је сада теже спровести мере" рекао је Радовановић и навео пример да неки локални функционери и данас пружају лош пример грађанима тако што објављују фотографије са градских слава, а на којима се види да само један свештеник носи заштитину маску.

Иначе, председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је сигуран да ће у следећих 20 дана вирус корона бити савладан у Србији.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa