Инфо

13. јул 2020.13. јул 2020.
Зеленовић: Ситуација у граду драматична

Зеленовић: Ситуација у граду драматична

Како је саопштено на данашњој седници кризног штаба, током викенда ниједан узорак није тестиран, јер лабораторија Ветеринарског института није радила. Достављено им је 70 узорака од суботе и 51 од недеље из KОВИД амбуланте као и 25 узорака из Опште болнице и Завода за јавно здравље.

-На преглед се у суботу јавило 177 пацијената са тегобама сумњивим на КОВИД-19 инфекцију, а у недељу 184. Укупан број тестираних ПЦР тестом током ова два дана је 121. Вечерас очекујемо резултате тих тестова - каже директорка Дома здравља др Јасмина Станковић и додаје да је данас тестирано 100 пацијената чији се резултати очекују сутра.

Када је у питању организација ургентног пријема Опште болнице, односно зелене зоне, докторка истиче да ће служба Хитне помоћи координирати рад са ургентним пријемом где ће се збрињавати најтежа стања.

- Оформљени су тимови специјалиста, наши доктори ће упућивати тамо најхитније случајеве, оне који не могу да издрже транспорт до Опште болнице Лознице и Ваљева. Пацијенти који су за хоспитализацију као и тешки, хитни пацијенти ће се упућивати у ове две установе уз најаву на одређене бројеве телефона - додаје да дијализа остаје у нашој болници, као и да ће сви пацијенти примати хемотерапију као и до сада.

-У овом тренутку, 171 особа је смештена у Општој болници у Шапцу. Имамо један нови смртни случај - каже командант Градског штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић и додаје да је ситуација у нашем граду драматична и да све спроведене мере треба да доведу до смањења ширења заразе.

-Имали смо молбу угоститеља из Шапца и потпуно разумем став угоститеља који не посматрају град као изоловано острво, ни ми га не посматрамо тако. Овде се примењују драстичније мере али свуда у околини се не примењују готово никакве мере. Упутили смо мишљење Заводу за јавно здравље држећи се правног становишта које је примењено у Београду да се омогући рад баштама у нашем граду до 23 часа. Мишљење је враћено и каже да у овом тренутку то није могуће и да се мора наставити примена одлуке Владе и Кризног штаба Владе Републике Србије која каже да је радно време угоститељских објеката од 7 до 20 часова - истиче Зеленовић и напомиње да се у складу са том процедуром примењује одлука Завода за јавно здравље.

Када је у питању радно време радњи и киоска Заводу је упућена молба за мишљење на који начин треба да се третира питање радног времена.

-Ми на конференцијама сваког дана подносимо извештаје онакве какве добијемо од надлежних институција. Свако треба да одговара за податке које је доставио у том извештају. У последње време из Завода за јавно здравље долази информација како град Шабац није поступио по мишљењу завода од 23. и 26. јуна. Морам да кажем да је то неистина да би суграђани знали. Допис од 23. у ком је неопходно ношење маски у аутобусу, од тог дана се то примењује у нашем граду. Допис од 26. јуна да је погоршана епидемиолошка ситуација и да треба предузети низ мера и Штаб је прописао низ мера и као што знате није могуће ући у пошту, банку, продавницу, јавну институцију без маске. Поставили смо канистере са средствима за дезинфекцију. Све мере се примењују у нашем граду и такве тврдње су неистините и злонамерне – каже начелник Градске управе Милан Васић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa