Инфо

13. јул 2020.13. јул 2020.
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Премијерка:Тестирање Србију дневно кошта до 500.000 евра, Шабац први по броју позитивних

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да има довољно ПЦР тестова али да не могу да се тестирају сви који имају неки од симптома због којих сумњају на корона вирус, или просто зато што то желе, зато што би то значило да држава даје "300.00 до 500.000 евра дневно на тестове када је проценат заражених између један и три одсто".

Брнабић је на конференцији за новинаре Кризног штаба Владе за борбу против епидемије корона вируса одговарајући на питања новинара рекла да би у случају да се тестирају сви "имали по 15.000 ПЦР тестова дневно, што кошта 1,5 милиона евра", што је навела да је "бесмислено јер нема тих лабораторија и тих људи који ће у три смене да ишчитају резултате".

Према њеним речима здравствени систем покушава да масовно тестира искључиво оне за које се оправдано сумња да могу бити позитивни на корона вирус.

"Замолили смо људе да не злоупотребљавају то. И у Шапцу ни у једном тренутку није било да нема тестова. Свако јутро из Владе Србије иде упит заводима за јавно здравље у Србији колико им треба тестова и иду тестови", казала је Брнабић.

Она је рекла да Шабац последњих дана предњачи по броју позитивних на корона вирус, и да је држава отворила тамошњи Ветеринарски институт да се обрађују тестови.

Брнабић је позвала градоначелника Шапца Небојшу Зеленовића да "не злоупоторебљава ову стуацију".

"Каже човек да су сами купили тестове. Не знам зашто би куповали, ако свако јутро питамо да ли вам требају тестови?", казала је Брнабић.

Она је рекла да нема ништа против да се у тестирање грађана на корона вирус укључе и приватне здравствене установе, али да не могу да приватне лабораторије да обрађују ПЦР тестове, а да ако има таквих "држава нема проблем да им да дозволу".

Брнабић је рекла да је тренутно због корона вируса хоспитализовано 4.451 особа у Србији.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa