Инфо

14. јул 2020.14. јул 2020.
Персонални асистент кроз институционалну подршку

Персонални асистент кроз институционалну подршку

Петнаестог дана јула биће и званично окончан пројекат „Лиценцирањем до пуне услуге социјалне заштите за особе са инвалидитетом“ финансиран од Европске уније, а реализован кроз Програм уједињених нација за развој у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Запдном Балкану кроз којих је у претходних десет месеци (од 15. септембра 2019. до 15. јула 2020.) шест особа са инвалидитетом добило помоћ персоналног асистента. Четири особе су имале осмочасовну дневну помоћ, а две четворочасовну.

Ипак, завршетак, по свим мерилима успешног пројекта само је нови почетак и то на чвршћим основама и кроз институционалну подршку, што је представљено на данашњој заједничкој конференцији за медије Удружења параплегичара Мачваснког округа (УПМО) и Међуопштинске организације слепих и слабовидих (МОСС) партнера у реализацији пројекта.

-Најважнији резултат пројекта од општег значаја је да је важност препознао Град, те да ће у наредном периоду бити институционална подршка, што је свакако чвршћа и сигурнија основа од пројкетног финансирања. Изменом Правилника о услугама и правима социјалне заштите, у спектар услуга социјалне заштите укључена је и персонална асистенција. Град је претходне године определио средства за пружање услуге персоналне асистенције и та средства ће бити употребљена у овој години. Очекујемо да кроз месец дана УПМО добије лиценцу, те ће те ће тако Шабац имати и поред самих асистената и прижаоца услуге за овај вид подршке особама са инвалидитетом. Наравно, не треба изоставити да на овај начин неке особе, асистенти, добијају запослење и извор некаквих прихода - представио је секретар УПМО Славиша Савић.

Успостављање контитнуитета је од кључног значаја за особе које имају потребу за персоналним асистентом.

-Нисам само у име организације ту, већ и као корисник услуге. Захваљујући асистентима, добили смо аутономију и доступност свих сегмената свакодневних активности које подижу квалитет живота. Чланови породице слепих и слабоводих, уз сву љубав и пажњу, нису због својих обавеза, увек у могућности да помогну и то ствара проблем. Кроз асистенте са којима смо постали и пријатељи, то је превазиђено. Постоји недељни план активности, али време планирамо у договору и нема стандарног радног времена, већ када је помоћ потребна. Сваки пројекат има свој крај, али кроз институционалну подршку ствара се могућност континуитета са особпм од поверења. Поверење се не успоставља лако, а када се створи, треба га одржавати - сматра Лука Младеновић, председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих (МОСС).

Све особе са инвалидитетом заинтересоване за помоћ, јављају се Центру за социјални рад где стручна лица, кроз упитник и процену потреба праве ранг листу и упућују организацији која спроводи помоћ, што ће бити УПМО. На основу опредељених средстава одређује се број особа које ће добити помоћ персоналног асистента. У избору кључну улогу ће имати осећај корисника. Тражилац помоћи могу бити лица са телесним или сензорним инвалидитетом, интелектуално очувана, пунолетна лица у стању да доносе самосталне одлуке.

Сви персонални асистенти, уз функционалну писменост и задовољавање других услова, морају проћи и дводневну обуку где ће савладати мануелне вештине за пружање помоћи особама са инвалидитеом.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa