Инфо

14. јул 2020.14. јул 2020.
У Шапцу још 120 позитивних узорака

У Шапцу још 120 позитивних узорака

На редовној конференцији за медије, командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић саопштио је данас да су према подацима којима он располаже, у току претходна 24 сата, утврђена још 120 позитивна узорака на Ковид-19, чиме се број оболелих попео скоро на 900. Од последњег извештаја још једна особа је преминула од последица заразе, док се три пацијента налазе на респиратору.
У Општој болници (Ковид болници) смештено је 194 пацијента.

-Током викенда су стигли подаци за 121 тест који је рађен у шабачком Дому здравља. Такође, стигли су резултати узорака заосталих од 4. јула из лабораторије "Ватрено око". Сматрам да је јако важно да сви извештаји стижу на дневном нивоу, како бисмо могли да пратимо епидемиолошку ситуацију и у складу са тим предузмемо одређене мере- истакао је командант Штаба за ванредне ситуације, Небојша Зеленовић.

Јучерашњи дан у ковид-амбуланти је протекао са великим приливом пацијената који су се јављали са симптомима суспектним на ковид-19.
-Јуче је урађено 228 прегледа у амбуланти. ПЦР тестом тестирано је 100 пацијената, резултати су стигли данас у поподневним сатима. Ми смо јуче у току дана добили резултате тестираних током викенда 11. и 12. јула. Од 121 узорака које смо послали, 76 је позитивно а 45 негативно. Међу тим негативним су и ретестирани. Реч је о лицима којима истиче изолација од 14 дана- навела је др Јасмина Станковић директорка Дома здравља и додала: Добили смо у току дана резултате из лабораторије КЦ „Ватрено око“. Стигло је 25 узорака од којих је 24 позитивно и једно негативно. Такође, урађено је и 13 серолошких тестова.
Како бисмо смањили гужве у ковид-амбуланти организовали смо посебан улаз, да не би било мешања са другим пацијентима – објаснила је директорка Дома здравља, Јамина Станковић.

Др Станковић је апеловала на све грађане, да се без обзира на гужве одазову на преглед, јер је јако важно да не остану код куће са симптомима, да не би дошло до тога да се развије тежа клиничка слика.


У даљем току конференције градоначелник је известио, да је од премијерке Владе Републике Србије, Ане Брнабић добио писмо, са поруком да он здравствену кризу покушава да искористи за политички обрачун и добијање политичких поена.

-Згрожен сам овим писмом које сам добио од премијерке и овом квалификацијом. У писму премјерка демантује моје наводе да смо се ми изборили за тестове. Премјерка тврди да је обезбеђено све што је потребно и да се жалим без разлога- истакао је градоначелник, и том приликом упознао медије са чињеницама.

-Од тренутка када је Град Шабац приметио да је повећан број људи у ковид-амбуланти, сви су алармирани (Ковид-амбуланта, Дом здравља, Завод за јавно здравље). Амбуланта 24. јуна тражи 35 тестова а има три, 25. јуна тражи још додатних 30 тестова добија 13, 28. јуна тражи 50 добија 7, 29. јуна такође 50 добија 11, Хитно тражи 80 тестова 30. јуна добија 13, 1. јула тражи 70 добија 11, 2. јула тражи 80 добија 15. Паралелно са тим пратимо шта се дешава (тестирања су повећана, а немамо довољан број тестова) крећемо у организовану кампању тражећи од страних амбасада да нам доставе потребну количину тестова уз понуду да их платимо- објашњава градоначелник.

Он истиче да су затим добили одговор из канадске амбасаде да ће одобрити понуду.
- Добили смо понуду 3.јула у 11 часова за 150 тестова и могућност да за седам дана добијемо онолико тестова колико нам је потребно по цени од 16,5 евра. Понуду смо прихватили и затражили резервацију додатног контигента. Истовремено након што смо обавестили све амбасаде и добили одговарајућу потврду за број тестова, добијам позив од Милутиновића са Ветеринарског институа у Шапцу у ком ме обавештава да је он обезбедио преко поменутог института и Министарства пољопривреде потребан број тестова- истиче Зеленовић.

Он наглашава да је са својим сарадницима отишао одмах на састанак у Ветеринарски институт, где су добили информацију да ће од понедељка почети тестирање.

-Тек када смо добили потврду и нашли тестове у клочинама које су потребне, стиже нам потврда да ће Ветеринарски институт поново бити стављен у погон и да ће се радити тестови о трошку Владе. Добра вест је да Влада Србије ово финансира. Од 6. јула тестова имамо довољно, али не и места у лабораторији, јер не постоји могућност да се изврши анализа свих тестираних. Лабораторија Ветеринарског института може да прими дневно 90, максимално 100- наглашава Зеленовић.

Градоначелник је поручио свим грађанима да нема разлога за панику. Полицијска управа у Шапцу и Комунална полиција обављају надзор над 1.660 контаката заражених особа. Дом здравља свакодневно обавља позивање ових лица.

Начелник Градске управе Милан Васић се осврнуо на вести које су објављене у дневној нштампи, а тичу се три догађаја у Шапцу.

-Први је концерт Културно-уметничког друштава на тргу у Шапцу, одржан 19. јуна, два дана пре избора. У том моменту никаква забрана није важила, нити одлука о забрани јавних скупова. Друга два догађаја везана су за 28. јун, скуп главног одбора Демократске странке у позоришту и коњичке трке на хиподрому. Када су одржане коњичке трке на отвореном простору је било дозвољено јавно окупљање без икаквих ограничења броја лица. Поред тога вршен је надзор на хиподрому, испоштоване су све мере донете на Штабу за ванредне ситуације 27. јуна, а које су се односиле на коришћење заштитних маски и поштовање социјалне дистанце. Када је реч о позоришту, наредба о забрани окупљања у Србији је дефинисала да је у том тренутку било дозвољено окупњање до 500 људи у затвореном простору, уз поштовање мера превенције. Све мере су биле испоштоване, и ти њихови наводи су апсолутно неистинти- појаснио је Васић.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa