Инфо

15. јул 2020.15. јул 2020.
Фото:Филип Краинчанић/Нова.рс

Фото:Филип Краинчанић/Нова.рс

Нове мере: Маске и на отвореном, окупљања до 10 људи

Нове мере Кризног штаба јесу обавезне ношење маски и на отвореном, и то на местима где није могуће направити размак од метар и по.

На данашњој седници Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ЦОВИД-19, донете су најновије одлуке у вези са спречавањем ширења корона вируса.

На територији целе Републике Србије, без обзира да ли је у одређеној општини или граду проглашена ванредна ситуација, забрањена су окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору за више од десет људи. За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од један и по метар, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра.

Мера која се тиче заштитних маски и која је на снази у Београду, данас је проширена на територију целе Републике Србије, без изуизетка. Заштитне маске обавезне су и на отвореном простору, на местима на којима није могуће обезбедити растојање од један и по метар, попут редова испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта и слично. На свим осталим јавним местима на отвореном простору, препоручује се ношење заштитних маски.

Све мере које су усвојене на данашњој седници Кризног штаба, важиће од петка, 17. јула 2020. године.

Подсетимо, у понедељак је Ана Брнабић, председница Владе и Кризног штаба, најавила је на конференцији за медије да ће предложити увођење обавезе ношења маски у затвореном и на отвореном простору.

Како је тада рекла, предложиће и забрану свих јавних окупљања наредне две недеље.

Ове мере, како је најављено, важиле би за територију целе Србије.

Претходно је на јучерашњој конференцији за медије Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић на питање о новом увођењу полицијског часа изјавила да “не можемо да очекујемо неке друге мере, јер све зависи од нас”, као и да “свако у борби против овог вируса мора да преузме своју улогу”.

“Што се тиче полицијског часа нисмо о томе разговарали, увели смо га када је имао циљ, а у међувремену нисмо стајали скрштених руку”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Од пре две недеље, односно, од 30. јуна, због погоршања епидемиолошке ситуације у Београду на снагу су ступиле оштрије мере, попут обавезног ношења маски у свим затвореним просторима, а не само у превозу, под претњом казни.

Тада је др Кисић Тепавчевић рекла да “то не морају да буду хирушке маске, већ могу и памучне које сами шијемо, било која механичка заштита”.

У Србији је већ двадесетак општина увело ванредну ситуацију због коронавируса.
Извор: Портал Нова С

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa