Инфо

1. август 2020.1. авг 2020.
ДС захтева оставку министра просвете Србије ако не предложи 'озбиљну стратегију' за наставу

ДС захтева оставку министра просвете Србије ако не предложи 'озбиљну стратегију' за наставу

Демократска странка данас захтева оставку министра просвете Србије Младена Шарчевића, ако у наредних 15 дана не буде предложио "озбиљну стратегију која би помогла да се школска настава реализује у складу с неопходним мерама заштите (током епидемије корона вируса) и реалним могућностима".

ДС сматра да Министарство просвете и министар Шарчевић "ни после шест месеци нису изашли пред јавност са озбиљном стратегијом како би образовање у Србији требало да изгледа од јесени, у условима пандемије".

У саопштењу пише да "покушај да се одговорност пребаци на родитеље и на наставнике" служи само да се Министарство и министар "ослободе одговорности коју, без сумње, носе".

"Родитељи нити могу, нити треба да се договарају како ће настава да изгледа у септембру, већ то мора бити одлука која ће бити донета на нивоу државе јер је основно образовање обавезно и та одлука мора да важи за све под истим условима", пише ДС.

Члан Ресора Демократске странке за просвету, Горан Радојев, указао је да "не сме бити упитно да ли ће се здравствене мере поштовати" и да деца и наставници не смеју бити угрожени.

Радојев констатује да ће "велик део, ако не и цела настава, морати да се организује на другачији начин него до сада", али држава то треба да уреди тако да од септембра часови не буду "као курсеви на Јутјубу".

"Сат времена снимљених предавања, емитованих на телевизији, и обимни домаћи задаци, без могућности постављања питања и живе речи, не могу бити решење", сматра Радојев.

Наставницима су неопходни софтвер, рачунари и графичке табле, да би могли да покажу ученицима све што је битно и да одговарају на њихова питања, навео је он.

Радојев пита Министарство просвете како ће се обезбедити поштовање мера заштите, посебно ученика нижих разреда који ће ићи у школу јер не могу да остану сами код куће, као и како ће друга деца пратити наставу од куће јер немају сва приступ рачунару.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa