Инфо

1. август 2020.1. авг 2020.
Зеленовић: Још нема одговора из Министарства здравља

Зеленовић: Још нема одговора из Министарства здравља

Одговора Министра здравља Златибора Лончара по питању предлога о антигенском тестирању на здравим контактима оболелих особа и зато ће писмо бити данас поновљено, напоменуо је Небојша Зеленовић, командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца током данашње конференције за медије. Додао је да је идеја да тај алгоритам заживи у пракси, као јефтинији, бржи и што пружа могућност да се већи број људи брзо и једноставно тестира како би се утврдило ко јесте, а ко није болестан.

-За то нису потребне никакве посебне лебораторије, посебни лаборанти, довољан је тест који се може радити у било којој амбуланти у Шапцу, на градском или сеоском подручју. Могуће је да се ради на различите мобилне начине. Важно је да започне процедура, јер следе нови изазови, као што је почетак школске године. Ускоро ћемо на састанку анализирати епидемиолошке изгледе за август да би знали шта би могло да се деси - рекао је Зеленовић, напоменувши да ће врло брзо тражити мишљење од Завода за јавно здравље и начелника Мачванског управног округа због неодговорног понашања суседних локалних самоуправа.

-Шабачка ковид болница прима пацијенте из свих делова Округа. Код нас су на снази рестриктивне мере и показатељи су добри. У паду је број оболелих, број контаката, али све добро може да падне у воду, јер видимо да базени по околним општинама раде. Базен у Богатићу ради, базен у Салашу ноћајском ради, чак се и рекламирају, а пацијенти из тих општина су код нас. Још нисам добио одговор Завода за јавно здравље на питање да ли мере које се примењују код нас, могу да се примењују на територији Округа. Ако не могу околне територије да испрате мере које се спроводе у Шапцу, онда све ово што радимо нема никакве сврхе. Антигенско тестирање, као брзо, одважило би људе који сада не желе да се пријаве као контакти, то учине, што је у интересу заједнице. Нас су људи из ВК "Шабац" тражили да се отвори базен за тренинге професионалаца, одбили смо због епидемилошке ситуације, али ако не ради у Шапцу базен, не може да ради ни онај у Београду, ни онај у Богатићу, ни у Лозници, ако желимо ефикасну борбу са вирусом. Ако могу да раде, онда нам кажите да људи у ковид болници и ковид амбуланти не раде овако предано, да не носе скафандере, јер онда њихов рад нема сврху. Бројеви које видимо су сада обећавајући, али то може брзо да се промени ако нема системске борбе.

Иако би волео да је другачије, комуникација са Министарством здравља није добра, јер нема одговора Златибора Лончара на дописе напомиње Небојша Зеленовић.

-Упутио сам више дописа. Једини одговор је био на допис на поечтак рада привремене ковид болнице у сали Економске школе током првог кризног периода, када нам је речено да нам је неопходан инфектолог. Када смо то учинили, министар се више није јављао. Разумео бих да има много посла, али ово је ванредна ситуација у Шапцу и Београду и било би коректно да ако су врхунски стручњаци као што су др Радовановић и др Стојковић направили квалитетан образложен предлог, а ми упутили министру очекујући неки одогвор, макар и да се не слаже с тим. Четири дана немамо одговор за нешто што може да драмтично побољша ситуацију и то је изузетно неодговорно. То је врло једноставно, постоји као пракса свуда, ми би се врло брзо организовали. Ово је ствар система и желимо да омогућимо да се живот одвија несметано. Ми смо тражили измену алгоритма за Шабац, не за целу Србију, како би показали да јесте или није добро и пристали смо да финансирамо то. Дакле, стручњаци рекли да је добро, систем се примењује у Америци, ми смо спремни да финансирамо и не видим ниједан разлог да Министарство ћути - каже Зеленовић.





Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa