Инфо

2. август 2020.2. авг 2020.
фото: Нова економија

фото: Нова економија

Без мера додатне контрола за малину из Србије

На Сталном комитету за животиње, биље, храну и сточну храну ЕУ одлучено је да се повуче мера додатне контроле за извоз смрзнутих малина из Републике Србије, потврђено је у Министарству пољопривреде.

Мера додатне контроле сваке десете пошиљке малина из Србије на коронавирус, довела је до додатних трошкова за извознике и умањења прихода произвођача малина.

Инспектори Европске канцеларије за храну и ветерину (Фоод анд Ветеринарy Оффице) посетили су Србију током јуна и јула 2019 ради теренске контроле услова и начина рада. Налази њиховог извештаја били су позитивни. На основу поменутих налаза, 21. априла 2020 Стални комитет за животиње, биљке, храну и храну за животиње ЕУ донео је одлуку о укидању додатних контрола на српску малину при извозу у ЕУ.

-Сектор пољопривредне инспекције је у протеклим годинама интензивно допринео својим активностима на успостављању система безбедности хране који гарантује квалитет и безбедност производа на веома јасан, одржив и транспарентан начин. Унапређивали смо законодавни оквир низом аката и процедура, подржавали акредитацију метода испитивања на норовирус (акредитоване су две лабораторије, а трећа је у поступку), константно радили на едукацији инспектора, као и субјеката у производњи и преради малине. Посебно издвајамо едукативне обуке које смо организовали у Министарству пољопривреде уз подршку домаћих професора са наших факултета и института, користећи подршку ТАИЕX-а и УСАИД пројекта сарадње за економски развој. Предстоји нам, да систем који смо успоставили у овој области, а за који смо добили позитивне оцене и од стране ФВО инспектора Европске комисије који су нас проверавали, унапређујемо на одржив начин - наводе у Министарству пољопривреде.
Каматица

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa